27 maja 2012

Gulasz z mięsem mielonym i ziemniakami

Sycące i ciekawe w smaku...



  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g ziemniaków
  • 350 g marchwi (dałam mrożoną włoszczyznę)
  • 5 cebul
  • 3 łyżki oleju
  • 400 ml bulionu mięsnego
  • 3 łyżeczki przyprawy do gulaszu
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (dałam 4)
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 150 g kwaśnej śmietany (niekoniecznie)
  • sól, pieprz, papryka
Cebulę pokroić w plasterki i poddusić na rozgrzanym oleju, często mieszając. Dodać mielone mięso i podsmażyć. Obrane ziemniaki i marchew pokroić w 1/2-centymetrową kostkę, dodać do mięsa, wymieszać i smażyć 3 minuty. Dodać bulion, przyprawę do gulaszu, pieprz i sól. Dusić pod przykryciem 8 minut. Groszek przepłukać zimną wodą, aby się rozmroził, dodać do mięsa 5 minut przed końcem duszenia. Dodać przecier pomidorowy. Potrawę doprawić do smaku, przybrać natką pietruszki i polać kwaśną śmietaną.
Przepis ze strony udaneprzepisy.pl

5 komentarzy:

  1. dziś spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, moja rodzinka uwielbia to danie
    Dzięki za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowało:) Zapraszam do przeglądania bloga, może jeszcze jakieś pomysły spodobają się Tobie i rodzince ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. naprawdę łatwy i smaczny...polecam ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks