12 czerwca 2012

Kasza jaglana z brokułami i mięsem

Kasza jaglana podana inaczej... Pomysł na smaczne i sycące danie.


  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 500 g brokułów
  • 200 g mięsa mielonego
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz
  • chilli/curry w proszku
  • przyprawa do mięs
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia 
  • 2,5 szkl. wrzątku

  1. Kaszę jaglaną przepłukać dużą ilością wody (aż przepływająca przez kaszę woda będzie czysta). Wrzucić ją do zagotowanej i osolonej wody. 
  2. Do gotującej się kaszy można dodać łyżkę oleju. Przez kilka minut gotuj kaszę na dużym ogniu, potem zmniejsz ogień (albo wyłącz) i przez 10 minut nie mieszaj.
  3. Pokrojoną cebulę usmaż na patelni. Dodaj sól, chili w proszku. 
  4. Po minucie wrzuć na patelnię pokrojone w plastry pieczarki i trochę mięsa mielonego plus dowolne przyprawy oraz brokuł (osobno podgrzany w mikrofali albo w garnku). 
  5. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Składniki powinny być raczej al dente.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).