10 czerwca 2012

Cukinia lub bakłażan z grilla

Przy okazji grilla, warto na ruszt dołożyć warzywa. U nas, jest to najczęściej cukinia.
  • 2 szt. młodej cukinii (lub bakłażana)
  • sól, pieprz
  • tymianek, oregano lub zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

  1. Cukinie/ bakłażany pokroić na plastry gru­bości około 0,5-1 cm. Posypać solą. 
  2. Po pół godzinie opłukać z soli, nadmiar soku wytrzeć papierowym ręcznikiem.
  3. Do szerokiego naczynia wlać oliwę, dodać tymianek i oregano lub zioła prowansalskie, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  4. Dołożyć plastry cukinii, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. 
  5. Grillować (lub smażyć na patelni grillowej) do lekkiego zarumienienia.

2 komentarze:

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks