10 czerwca 2012

Cukinia lub bakłażan z grilla

Przy okazji grilla, warto na ruszt dołożyć warzywa. U nas, jest to najczęściej cukinia.
  • 2 szt. młodej cukinii (lub bakłażana)
  • sól, pieprz
  • tymianek, oregano lub zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

  1. Cukinie/ bakłażany pokroić na plastry gru­bości około 0,5-1 cm. Posypać solą. 
  2. Po pół godzinie opłukać z soli, nadmiar soku wytrzeć papierowym ręcznikiem.
  3. Do szerokiego naczynia wlać oliwę, dodać tymianek i oregano lub zioła prowansalskie, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  4. Dołożyć plastry cukinii, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. 
  5. Grillować (lub smażyć na patelni grillowej) do lekkiego zarumienienia.

2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).