10 czerwca 2012

Muffinki z rodzynkami

Prosty i sprawdzony przepis na muffinki. Wychodzą bardzo smaczne. 
Zachęcam też do wypróbowania pozostałych przepisów na babeczki.

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki wody (lub mleka)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego 
  1. Do jednej miski wsypać rodzynki oraz przesianą mąkę, proszek, cukier i sól. 
  2. W drugiej misce połączyć jaja, wodę i olej - wlać do suchych składników. 
  3. Wymieszać niezbyt dokładnie (aby suche składniki były ledwie wilgotne). 
  4. Przełożyć łyżką do formy - każdą wypełnić do 2/3. 
  5. Piec w 190 'C przez 20 minut, aż będą złotobrązowe. 

4 komentarze:

  1. Super przepis babeczki zniknęły zanim zdążyłam przygotować na nie polewę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że smakowały :).
      Ten przepis mam od mamy i babeczki zawsze się udają :).

      Usuń
  2. robiłam dziś te muffiny ale z mąki orkiszowej typ 650. Wyszły super. Bardzo fajny, prosty i co najważniejsze udający się przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj robiłam i potwierdzam, że pyszne :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).