6 lipca 2012

Chleb z fasoli

Zabrakło chleba a nie chce się iść do sklepu? Poszukałam czegoś na zastępstwo: szybki chleb z fasoli. Dodałam od siebie sól z 7 ziół zamiast tymianku. Chleb smakuje najlepiej z wyraźnymi dodatkami (np.szynka wędzona, ogórek), wtedy nie jest tak bardzo wyczuwalna fasola.

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • garść świeżego tymianku
  • sól, pieprz
Fasolę mielimy w mikserze. Do tego wrzucamy jajka i przyprawy. Mieszamy i wylewamy masę do małej keksówki (lub foremek na muffinki - wtedy wyjdą bułeczki). Po wierzchu można posypać solą gruboziarnistą i suchym tymiankiem. Pieczemy w 180'C przez 30 min.
Przepis z DietetycznieSiostro 

 

2 komentarze:

  1. Piekłam ten chlebek, ale denerwują mnie małe kromeczki, bo ja lubię robić "wypasione" kanapki, takie żeby zjeść dwie, a się najeść ilością warzyw i innych zdrowych dodatków. Muszę chyba poszukać odpowiedniej foremki, albo podwoić ilość składników...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście z jednej porcji kromeczki wychodzą za małe...najlepiej piec z podwójnej porcji.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).