11 lipca 2012

Ekspresowe ciasto z mikrofalówki

Ciastko z kubka - dobry pomysł, gdy się chce czegoś słodkiego, a wszystkie zapasy wyjedzone ;).

Składniki na 1 ciastko z kubka:


  • 1 jajko
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 4 łyżki mleka
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 aromat waniliowy/ cytrynowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  
  • 1 płaska łyżka kakao (do ciemnego ciastka)
  • niewielka ilość dodatków (np. rodzynki, żurawina, kawałki czekolady)
  • opcjonalnie 2 łyżki mleka w proszku (dla smaku, ale można pominąć)
  • opcjonalnie dżem lub polewa czekoladowa (na wierzch lub do przełożenia)
  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
  2. Dodajemy dowolne dodatki. 
  3. Wlewamy do wysokiego kubka lub miseczki żaroodpornej. 
  4. Wstawiamy do mikrofalówki na na 3min (800W). 
  5. Wykładamy z kubka na talerz i czekamy, aż lekko ostygnie. 
  6. Kroimy w plastry lub przecinamy wzdłuż. Można posmarować dżemem, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. 

 

19 komentarzy:

  1. ale naszła mnie ochota ! zaraz przetestuję

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zrobiłam i muszę powiedzieć że rewelacja!!można zrobić przy gościach i zaskoczyć fajnym pomysłem ( ja nie miałam borówek , dodałam żurawinę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mi się nie udało:( Aniel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe dlaczego? Ciasto przed włożeniem do mikrofali powinno być raczej rzadkie. Czy dobrze wymieszałaś składniki? Czy nie przesadziłaś z ilością dodatków? Nie zniechęcaj się, spróbuj jeszcze raz, powinno się udać.

      Usuń
  4. o muszę spróbować, ciekawe :) dobry pomysł jak nagle chce się coś słodkiego do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Stwierdziłam, że nawet jeśli wyjdzie niedobre, to dużo nie stracę i właśnie upiekłam. Bez dodatków, kakao i aromatu (bo za tym nie przepadam). Rozśmieszył mnie widok wyłażącego z kubka ciasta - to naprawdę fajnie wygląda. Ciasto trochę gumowate, ale jak na ilość pracy poświęconą przygotowaniom... rewelacja. Zwłaszcza z dżemem ;)
    Dzięki za przepis!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, ze wyszło:) jest idealne, gdy chcemy czegoś słodkiego w 3 minuty;)

      Usuń
  6. Czy jak nie dodam do ciasta proszku do pieczenia to mimo to mi wyjdziesz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam bez proszku do pieczenia, ale wydaje mi się, że nie urośnie i może wyjść mały zakalec ;).

      Usuń
  7. Bardzo fajny przepis i pyszny dziękuje za taką świetną babeczkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super. Zdziwiło mnie jak dobre wyszło.
    Z podanego przepisu rozlalam masę na dwa kubki. Wyrosła na 5 cm w górę. Puszyste mięciutkie i pyszne. Z dodatkiem kajmaku

    OdpowiedzUsuń
  9. można zamiast mleka dać wode?

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).