29 lipca 2012

Młyny w Stoisławiu - test produktów

Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu ma ugruntowaną pozycję na rynku od w 1958 roku.
Firma Młyny Stoisław oferuje swoim klientom produkty młynarskie najwyższej jakości.
Nowością w ofercie są
mąki pszenne i żytnie w  opakowaniach detalicznych, doskonałe do domowego wypieku chleba oraz dodatki: suche drożdże, pestki słonecznika i dyni.
Na stronie internetowej http://www.mlynystoislaw.pl/ znajduje się sklep firmowy, gdzie można kupić wszystkie produkty.  Sklep poleca gamę produktów zbożowych – mąki, kasze, płatki, otręby spożywcze, a także wiele produktów spożywczych dla klientów detalicznych oraz hurtowych.

Otrzymałam do przetestowania kilka produktów.

W paczce znalazły się: kasza manna błyskawiczna, kasza gryczana prażona, mąka pszenna chlebowa typ 750, kasza jęczmienna perłowa, płatki owsiane górskie ekstra błyskawiczne.
W najbliższym czasie pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów.

----


Płatki owsiane górskie ekstra błyskawiczne z owsa krojonego wytwarzane są z najwyższej jakości ziarna. Jest to produkt naturalny, z wysoką zawartością błonnika, bez konserwantów, znakomity do szybkiego przyrządzania. Wystarczy zalać je gorącą woda i po 3 minutach można je spożywać z dowolnymi dodatkami. Znakomicie nadają się do wypieku ciasteczek oraz jako dodatek do wypieku domowego chleba. Dzięki specjalnej technologii produkcji i procesowi krojenia odtłuszczonego ziarna płatki są drobne i oznaczają się wysoką przyswajalnością oraz charakterystycznym znakiem i aromatem. 
Wartości odżywcze na 100g (w gramach):
Białko: 12
Węglowodany: 61,2
Tłuszcz: 7,5
Błonnik: 6,7
Sól: 0,004
Witaminy:B1, B2, Fosfor, Magnez, Żelazo
Kaloryczność: 377 kcal 
Opakowanie: 250g.  
Opinia: Opakowanie foliowe, wykonane jest tak, że po otwarciu nadal jest stabilne, nie przewraca się. Płatki są wysokiej jakości, doskonale sprawdziły się zarówno w wypieku na słodko, jak i na słono. Bardzo dużym plusem jest to, że przy braku czasu wystarczy tylko 3 minuty na ich przygotowanie. Polecam ich wypróbowanie.



Crumble z jabłkami i płatkami owsianymi, czyli szarlotka inaczej








 
Mąka pszenna typ 750 chlebowa jest najlepsza do domowego wypieku chleba. Można stosować ją również do zagęszczania sosów, przyrządzania zasmażek. Ma gwarantowaną wysoką jakość oraz znakomite walory wypiekowe. Opakowanie 1kg, cena 2,12zł.
Opinia: Mąka, podobnie jak pozostałe produkty firmy Młyny Stoisław, jest wysokiej jakości. Zagościła już na dobre w mojej kuchni, będę z niej robiła kolejne wersje pizzy, bo do tego na pewno nadaje się idealnie. Zachęcam do wypróbowania.



Focaccia z kurkami, czyli włoskie pieczywo z dodatkami







 
Szybka pizza z patelni - wersja 2










Kasza Jęczmienna Perłowa w wielu regionach Polski znana jest pod nazwą "kasza mazurska". Małe, połyskujące perełki uzyskuje się poprzez pocięcie jęczmiennego pęczaku, które następnie poddaje się obtoczeniu i polerowaniu. Sposób obróbki ziarna pozbawia ją nieco wartości zdrowotnych ponieważ w przeciwieństwie do kaszy mazurskiej proces obtaczania (polerowania) trwa dwukrotnie dłużej. Jednak i ta należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych. Kasza perłowa często pojawia się w zupach, choćby popularnym krupniku. 
Wartości odżywcze na 100g (w gramach):
Białko: 8
Węglowodany: 73,2
Tłuszcz: 0,9
Kaloryczność: 333 kcal 
Opakowanie 500g  
Opinia: Opakowanie foliowe, wykonane jest tak, że po otwarciu nadal jest stabilne, nie przewraca się, ale według mnie brakuje zamknięcia do wielokrotnego użytku. Ziarna kaszy zachwycają delikatnym w smakiem, nie rozgotowują się, do tego ładnie prezentują się na talerzu. Kasza ta na stałe już zagościła w mojej kuchni. Zachęcam do wypróbowania.

Gulasz z mięsem i cukinią











Kasza Manna Błyskawiczna
Gotowaną na mleku jadają zwykle dzieci. Czasami okraszana jest łyżką syropu lub ulubionego dżemu. Jej przygotowanie jest proste. Przede wszystkim nie trzeba kaszy płukać, co zaoszczędza sporo czasu. Kasza manna (zwana też grysikiem) jest bardzo drobna. Otrzymuje się ją z ziarna pszenicy. Ze wszystkich kasz, manna ma chyba najwięcej zastosowań. W kuchni sprawdza się jako samodzielne danie, czyli zupa lub budyń lub zamiennik bułki tartej, wspaniale zagęszczając mięso na kotlety sosy, zupy. Można z niej tez robić ciasta. Spośród innych kasz wyróżnia się dużą zawartością jodu i skrobi. 
Wartości odżywcze na 100g (w gramach):
Białko: 11,4
Węglowodany: 76,5
Tłuszcz: 0,5
Kaloryczność: 356 kcal 
Opakowanie 500g 
Opinia: Opakowanie jest trochę niepraktyczne, po otwarciu nie da się go trzymać w pozycji pionowej i brakuje zamknięcia do wielokrotnego użytku. Ale ogólnie kasza manna błyskawiczna jest rewelacyjna - tylko 3 minuty i mamy bardzo sycący posiłek na słodko, czy słono. Na pewno będę jeszcze wymyślać inne potrawy z dodatkiem kaszy. Polecam.

Odchudzona pizza z kaszą manną w 10 minut











Kasza gryczana dobrze przygotowana na sypko jest wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs, zrazów lub nawet pierogów. Nie unikajmy jej, ponieważ jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, potasu i wapnia oraz witamin grupy B, witaminy PP.
Wartości odżywcze na 100g (w gramach):
Białko: 12,6
Węglowodany: 70
Tłuszcz: 3,1
Kaloryczność: 350 kcal 
Opakowanie zawiera 4 torebki po 100g 
Opinia: Kasza gryczana prażona jest wysokiej jakości, doskonale smakuje podana na sypko, jak i z dodatkami, np. w kotletach. Kasza po ugotowaniu jest sypka, nie rozgotowuje się. Opakowanie kartonowe jest bardzo wygodne, a umieszczona w torebkach kasza ułatwia jej odmierzanie i gotowanie. Zalecany czas przez producenta 20min. skróciłabym do 16-17. Polecam spróbować. 




Pikantne kotlety z kaszy gryczanej i płatków owsianych







Sos kurkowy z kaszą gryczaną