29 sierpnia 2012

Flaczki wegetariańskie z boczniaków

Wegetariańska wersja flaczków. Dla mięsożerców można dodać trochę gotowych flaczków wołowych lub pokrojonego w paski kurczaka.
  • 500g boczniaków
  • 300 g włoszczyzny mrożonej paski
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • pieprz, sól
  • imbir, gałka muszkatołowa, majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 3-4 łyżki mąki 
  • 3 łyżki margaryny lub masła

Grzyby pokroić w paseczki (w poprzek blaszek) i wrzucić do gotującego się bulionu. 

Gotować ok.15 minut, po czym dodać włoszczyznę, podsmażoną na patelni cebulę i przyprawy. Zasmażyć mąkę w maśle, a następnie rozprowadzić w zimnej wodzie i dolać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.

5 komentarzy:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).