13 sierpnia 2012

Marynata do mięs oraz sosy - test produktów Prymat

Przetestowałam tym razem produkty do grillowania Prymat. Obu przypraw użyłam do kurczaka, schabu i kiełbasy. Zamiast jednak upiec mięso na ruszcie, postanowiłam zrobić wersję dla osób, które np. mieszkają w bloku a chciałyby spróbować tych przypraw. Zrobiłam wiec wersję najszybszą i najprostszą: usmażyłam mięso na patelni.






"Marynata płynna pikantna dzięki płynnej konsystencji marynowanie staje się wyjątkowo proste i szybkie. To oryginalna kompozycja szlachetnych ziół i intensywnie pachnących przypraw.
Sprawi, że mięso zyska wyjątkowy smak i aromat tradycyjnego mięsa, pozostawiając go jednocześnie kruchym i soczystym. Idealna do wołowiny, dziczyzny, cielęciny i baraniny, a także warzyw. Jest od razu po otwarciu gotowa do użycia, nie trzeba mieszać jej z olejem lub oliwą - wystarczy po prostu dokładnie połączyć ją z mięsem. Zamarynowane w niej kawałki mięs uzyskają pikantną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostaną soczyste. Można zastosować ją również do dań smażonych w woku i gulaszu typu węgierskiego". Opakowanie 75g.
Opinia: Bardzo smaczna, jak dla mnie mogłaby być jeszcze bardziej pikantna. Bardzo dobrze komponowała się zarówno z mięsem wieprzowym, jak i z kurczakiem czy kiełbasą. Największym plusem jest to, ze nie musimy przygotowywać marynaty, dodawać rożnych składników, bo to wszystko jest już w torebce. Wystarczy połączyć mięso z marynatą, wstawić do lodówki na 2 godziny, a następnie przyrządzać.  



 

"Grill klasyczny to znakomicie skomponowana mieszanka ziół, przypraw oraz suszonych warzyw. Wyszukany smak i aromat przyprawy doskonale wzbogaca dania mięsne przygotowane na ruszcie lub patelni. Z jej pomocą możemy także przyprawić wszystkie rodzaje mięs, ryb, szaszłyki czy warzywa na grilla. Polecana do polędwiczek wieprzowych, szynki, cielęciny, drobiu, ryby i innych". Opakowanie 20g.
Opinia: Przyprawa polepsza smak mięsa, jednak jest zdecydowanie za słona. Wyczuwalny jałowiec, wiec jeśli ktoś za nim nie przepada, niech weźmie to pod uwagę. Zawartość opakowania jest trochę za mała. Według mnie to przeciętna przyprawa do grilla, a marynata jest zdecydowanie lepsza.



Ostatnimi testowanymi przeze mnie produktami z firmy Prymat były sosy do pieczeni: jasny i ciemny.




Opinia: Jestem zwolenniczką sosów domowej roboty, jednak ciekawa byłam jak będą smakować sosy z paczki. Sosy są bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć mięso i polać sosem. W smaku wyczuwa się, że są z proszku, a skład niestety zawiera tłuszcz utwardzony i glutaminian sodu. Sosy są bardzo słone, próbowałam je rozrzedzić aby uzyskać mniej słony smak - w efekcie zrobiły się rzadkie. Osobiście nie przypadły mi do smaku. Nie polecam.

2 komentarze:

  1. CZY MIESO WYJETE Z MARYNATY NACIERAMY PRZYPRAWAMI I SOLĄ PRZED PIECZENIEM CZY JUŻ NIE?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby. Marynata zawiera już przyprawy, jest lekko pikantna, choć jak ktoś lubi ostre smaki, można do marynowania dodać odrobinę chili;)

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks