12 sierpnia 2012

Pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania z kruszonką i jagodami

Sezon na jagody powoli się kończy, trzeba je więc jeszcze wykorzystać i zrobić ciasto drożdżowe "z lodówki" :). Przygotowanie ciasta jest szybkie: ok.10 min. - oczywiście pomijam czas wyrastania i pieczenia... ale naprawdę jest warte tego oczekiwania:).
Na blogu znajdziesz też przepisy na inne wersje ciasta drożdżowego: odchudzone, orkiszowe, razowe, bezglutenowe (owsiane).



    • 10 dag drożdży (kostka)
    • 1 szklanka cukru
    • 2 cukry waniliowe 
    • 5  jajek  
    • 3/4 szklanki oleju
    • 3/4 szklanki mleka 
    • 4 szklanki mąki 
    • 1 olejek waniliowy
    • szczypta soli
    • jagody (lub inne owoce)
    kruszonka:
    • 1/2 kostki masła
    • 1/2 szkl. cukru
    • 1 szkl. mąki
    (Wszystkie składniki powinny być zimne, odmierzane szklanką o pojemności 200ml).  
    1. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać 1 szklanką cukru, dodać cukry wanilinowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki przesianej mąki (ważne, aby tego nie mieszać). 
    2. Przykryć ściereczką i zostawić w lodówce na 6 godzin (najlepiej na noc). 
    3. Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać kolejne 2 szklanki przesianej mąki oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania). 
    4. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę, ułożyć owoce (przy 2 warstwach owoców, ciasto mniej rośnie) i posypać kruszonką (kruszonka musi być sypka). 
    5. Ciasto od razu wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 50-55 minut w 160'C.

    Źródło: gotowanie.onet.pl


    Wersja 2 - ciasto pieczone tego samego dnia:
    Można też wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
    Następnie przełożyć do blaszki i wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika. Piec ok.40 minut.


    5 komentarzy:

    1. uwielbiam drozdzowe z jagodami! i jeszcze z kruszonka; niebo! <3

      OdpowiedzUsuń
    2. a czy mogą być mrożone owoce,np truskawki?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mrożonych owoców bym nie ryzykowała, ale rozmrożone jak najbardziej:) Drożdżowego z truskawkami nigdy nie robiłam, ale ciekawa jestem jak by wyszło. Ewentualnie spróbowałabym dodać truskawki do innej wersji ciasta drożdżowego (bardziej suchego http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/04/ciasto-drozdzowe-jak-u-babci.html)

        Usuń

    ** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

    ** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).