5 sierpnia 2012

Zupa grzybowa z kurkami i kaszą jęczmienną

Zupa grzybowa bardzo dobrze smakuje z dodatkiem kaszy i jest to dobra alternatywa dla tradycyjnej grzybowej;).

  • garść kaszy jęczmiennej perłowej 
  • 200 g włoszczyzny paski
  • 3/4 szkl. kurek 
  • bulion grzybowy  
  • 1 cebula siekana 
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki i śmietany do zabielenia  
  1. Na tłuszczu podsmażyć kurki z cebulą.
  2. Do gotującego się 1l. bulionu grzybowego dodać włoszczyznę, podsmażone kurki oraz kaszę.
  3. Przyprawić i gotować do miękkości kaszy.
  4. Można zabielić mąką i śmietaną i dodać siekaną natkę pietruszki. 


1 komentarz:

  1. Ale pyszna zupka, w lidlu właśnie były kurki w promocji, więc już wiem co jutro na obiadek:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).