22 października 2012

Błonnik w pieczywie chrupkim


Czy wiecie, że Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie? Błonnik pęcznieje pod wpływem płynów, wypełniając żołądek na dłuższy czas zaspokaja uczucie głodu, zmniejszając apetyt na inne, bardziej kaloryczne przekąski.

Jadacie pieczywo chrupkie? A zwracacie uwagę na zawartość w nim błonnika? Szczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym, ale gdy miałam okazję przetestować pieczywo chrupkie "Zawiera Błonnik" firmy Granex (akcja testowania na fanpage'u firmy), przyjrzałam się bliżej temu tematowi.
Na stronie producenta czytamy: " Pieczywo Zawiera Błonnik wytwarzane jest z pełnych ziaren sześciu zbóż - żyta, pszenicy, kukurydzy, owsa, jęczmienia i amarantusa z dodatkiem ziaren słonecznika. Jest to produkt całkowicie naturalny, nie zawierający sztucznych spulchniaczy i ulepszaczy czy mleka w proszku. Charakteryzuje się unikalną na rynku, bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Jest to błonnik rozpuszczalny o właściwościach probiotycznych, regulujący działanie układu trawiennego. 100 g pieczywa zawiera 13,8 g błonnika, co sprawia, że jedna jego kromka zapewnia ok. 3% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik".  
Składniki: krajanka żytnia (61,6%), otręby pszenne, pszenica (7,9%), kasza jęczmienna (7,9%), grys kukurydziany (4%), płatki owsiane (3,2%), błonnik: inulina (2,8%), ziarno słonecznika (0,8%), mąka z amarantusa (0,6%), sól. Produkt zawiera zboża zawierające gluten. 
Jedna kromka (ok. 6 g) dostarcza: kcal 20 - 1%, cukry 0,1 g - 0%, tłuszcz 0,2 g - 0%, kw. tłuszcz. nasycone <0,1 g - 0%, sód <0,1 g - 1%, błonnik 0,8 g - 3%
% GDA*
*% wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej.

Opakowanie: 24 szt.
Waga: 140 g
Cena: 3 zł.
 


























 Otrzymałam 3 rodzaje chrupkiego pieczywa:
-Zawiera Błonnik
-Zawiera Błonnik z dodatkiem amarantusa
-Zawiera Błonnik z dodatkiem orkiszu i ziół
Zaskoczyło mnie najbardziej pieczywo z dodatkiem orkiszu i ziół. W składzie zawiera ciekawą kompozycję ziół (oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber, estragon, szałwia, mięta, lawenda). Najbardziej smakowało mi samo, zastępując inne przekąski, podczas oglądania telewizji. Plusy: nie zawiera cukru i tłuszczów (w pieczywach innych firm spotyka się cukier lub tłuszcz), duża zawartość błonnika, smaczne, zdrowe, całkowicie naturalne, dobre podczas niestrawności czy przy zatruciach pokarmowych, niska kaloryczność, długi termin przydatności, doskonałe w podróży, doskonale smakuje na słono (z wędlinami, pasztetami) i słodko (z dżemem czy nutellą). Zdecydowanie polecam.
Minusy: aby się najeść chrupkim pieczywem na śniadanie, taki łasuch jak ja, musi zjeść ich dużą ilość (ok. 1/3 paczki), dlatego też dla takich osób pieczywo najlepiej będzie się sprawdzało jako przekąska w ciągu dnia lub podczas oglądania telewizji.
Mała uwaga: Wydawało mi się, że nazwa "Zawiera błonnik" kładzie nacisk na większą jego zawartość, w porównaniu z pieczywem chrupkim innych firm na rynku. Okazało się, że tak nie jest - zawartość błonnika w pieczywie niektórych firm jest większa (np.14,2g/ w 100g) lub bardzo zbliżona. Dobrze byłoby wyróżniać się zarówno nazwą, jak i faktyczną przewagą w ilości błonnika;).

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks