7 listopada 2012

Kurczak w tajskim sosie curry z dzikim ryżem


Bardzo lubię orientalne smaki, dlatego z chęcią zrobiłam kurczaka po tajsku. Użyłam gotowego sosu. Bardzo mi smakował a, że lubię eksperymenty w kuchni, następnym razem spróbuję zrobić podobny sos sama;).

  • 1 tajski sos curry Uncle Ben's (z małymi kawałkami kukurydzy i pędami bambusa)
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 300 g włoszczyzny paski
  • kawałek papryki
  • olej do smażenia (2-3 łyżki)
  • 2 woreczki dzikiego ryżu

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę
pokrojoną w kostkę, następnie dodać mięso. Po chwili wrzucić pokrojoną w paski paprykę i woszczynę. Smażyć przez kilka minut. Na koniec dodać sos, wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. 
Sos idealnie komponuje się z dzikim ryżem (pamiętajmy, że ugotowanie go to ok.45 minut).


2 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).