1 grudnia 2012

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem


Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Zupa delikatnie kwaskowa, lekko pikantna, z wyczuwalną trawą cytrynową. Pięknie pachnie i na dodatek jest pyszna.
Lekko zmodyfikowany przepis z opakowania pasty Tom Kha. Składniki dla 3-4 osób:
  • 50 g pasty Tom Kha
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 300 g piersi z kurczaka (lub owoców morza)
  • 6-7 pieczarek
  • duża garść posiekanych dowolnych warzyw (szparagi, groszek cukrowy, cukinia) lub mieszanki warzywnej
  • ok. 200 ml wody
  • opcjonalnie świeża kolendra

  1. Zagotować w garnku 200 ml mleczka kokosowego.
  2. Dodać pastę oraz pokrojonego w kawałki kurczaka i poddusić przez kilka minut.
  3. Następnie dodać 200 ml wody, dodać pokrojone pieczarki i warzywa, wlać sos sojowy oraz resztę mleczka kokosowego i doprowadzić do wrzenia. 
  4. Zmniejszyć ogień i poddusić jeszcze chwilę (warzywa powinny być ugotowane al dente).
  5. Przed podaniem posypać siekaną kolendrą.






Kulinarne inspiracje i nagrody

1 komentarz:

  1. trafiłaś w moje gusta smakowe:) uwielbiam te smaki!

    OdpowiedzUsuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks