13 marca 2013

Wieprzowina w sosie curry z warzywami

Mięso wieprzowe w lekko pikantnym sosie curry z warzywami, podane z ryżem parboiled. Smaczne i sycące danie.
  • 600 g mięsa od szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki (lub włoszczyzna paski)
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • siekana natka pietruszki
  • 200 g ryżu (u mnie parboiled Kupiec)
Mięso umyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące z dodatkiem sypkiej przyprawy curry i pieprzu. Smażyć przez 10 minut, następnie przełożyć do garnka. Pokrojone w pół-plastry cebule podsmażyć na patelni i przełożyć do garnka, dolać 1 szklankę wody, przyprawy i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok.20 min.). Na koniec dodać natkę pietruszki. Podawać z ugotowanym ryżem.  

Rpełnoziarnisty parboiled naturalny Kupiec ma nieprzetworzone ziarna, dzięki czemu jest dobrym źródłem magnezu i fosforu. Jego delikatny, jasnobrązowy kolor jest wynikiem obecności kilku warstw otrąb, które otaczają ziarno.
Duży plus: jest gotowy już po 10 minutach gotowania - jak dla mnie super, biorąc pod uwagę, że np. brązowy trzeba gotować 35 minut. Ziarna po ugotowaniu są smaczne, sypkie, idealnie pasują do gulaszu czy sałatki. Z chęcią będę używać go w kuchni. Polecam.

2 komentarze:

  1. apetycznie wygląda Twoja wołowinka :))) Mam dużo Curry, więc kupie wołowinkę i zrobię Mężowi na obiadek :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też curry i pasta curry zawsze w dużych ilościach w zapasie:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń

Dziękuję za komentarz:)
Nie bądź anonimowy: wpisując komentarz, proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...