13 czerwca 2013

Domowe batoniki z musli w 15 minut

Apetyt na słodkie. Jak go szybko zaspokoić? Przejrzałam zapasy i zrobiłam batoniki z musli. Fakt, nie jest to czekolada, ale na pewno słodkie i sycące. Batoniki można zabrać ze sobą do szkoły czy do pracy na II śniadanie.

 Składniki na 7 dużych batoników:
  • 100 g musli z bakaliami (u mnie musli ze śliwką, rodzynkami i słonecznikiem Fitella)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 duże łyżki granulowanego mleka w proszku 
  • 5 łyżek mleka lub wody
  • 1 łyżeczka stewii (lub 2 łyżeczki cukru pudru)
  • otręby do posypania
Siemię lniane, stewię i mleko w proszku wsypać do mleka i dobrze wymieszać. Dodać musli i wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka. Prostokątny pojemniczek wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć masę i dobrze ja wygładzić, dociskając łopatką. Posypać otrębami, przykryć i włożyć do zamrażalnika na ok.15 minut (lub dłużej). Po wyjęciu z pojemnika położyć na stronie obsypanej otrębami, odkleić folię, pokroić na kawałki i posypać otrębami.



2 komentarze:

  1. dziękuję za odwiedziny no i za przepis na jabłecznik,będę zaglądać
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, cieszę się, że jabłecznik się udał:) i zachęcam też do zrobienia batoników :) Pozdrawiam:)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).