9 lipca 2013

Kasza jaglana z brokułami i olejem sezamowym

Kasza jaglana z brokułami to smaczny obiad w wersji wege lub dodatek do tradycyjnego obiadu. Odrobina oleju sezamowego nadaje ciekawy smak potrawie.

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 500 g brokuła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz (można też odrobinę słodkiej papryki)
  • kilka pieczarek 
  • 1 łyżka oleju sezamowego (lub dowolnego tłoczonego na zimno)
  • olej do smażenia  
  • 2 i 1/3 szklanki wrzątku 
  1. Kaszę jaglaną przepłukać dużą ilością wody. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju. Kaszę gotować przez kilka minut na dużym ogniu, potem zmniejszyć ogień (albo wyłączyć) i przez 10 minut nie mieszać.
  2. Pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju na patelni, dodać sól i pieprz. Po kilku minutach dodać pokrojone w plastry pieczarki i smażyć jeszcze chwilę.
  3. osobnym garnku ugotować brokuły. 
  4. Do ugotowanej kaszy dodać usmażoną cebulę z pieczarkami i ugotowane brokuły. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Przed podaniem skropić olejem sezamowym.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Smakuje pysznie, a wizualnie - jak na kaszę jaglaną, może być ;)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł, nigdy nie pomyślałabym o takim połączeniu, a myślę, że jest zdrowe, sycące i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię eksperymentować w kuchni i urozmaicać potrawy:). Przeglądając bloga na pewno znajdziesz wiele dziwnych połączeń ;) (a na słodko polecam np. deser rafaello z kaszy jaglanej). Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. użyłem pół cebuli,kaszę podsmażyłem lekko na maśle śmietankowym, nie miałem pieczarek ale dodałem świeżą bazylię i polałem to oliwą z oliwek,smakowało dzięki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).