12 lipca 2013

Guacamole - pasta z awokado na kanapki

Guacamole - pasta z awokado na kanapki
Samo awokado jest mdłe. Natomiast zmiksowane z dodatkami - jako guacamole - jest zaskakująco smaczne, a na dodatek bardzo szybkie w przygotowaniu.  
Do tego dodajmy dobry chleb oraz kiełki i mamy smaczne, sycące oraz zdrowe śniadanie. 
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • szczypta chili  
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny (polecam dać mniej i stopniowo dodawać)
dodatki:  
  • kiełki (np. brokuła)
  • chleb razowy (u mnie chleb z mieszanki Orkiszowy z dynią Chlebnazdrowie)
  1. Dojrzałe awokado obrać i rozgnieść widelcem w miseczce. 
  2. Dolać oliwę, dodać posiekany (lub suszony) czosnek, sól, chili i sok z limonki (stopniowo).  
  3. Dokładnie wymieszać (lub zmiksować, jeśli chcemy idealnie gładką pastę). 
  4. Pastą smarować chleb, na wierzch można ułożyć dowolne warzywa. 
Przepis na guacamole z książki "Lato według pięciu przemian" A.Czelej. 


7 komentarzy:

  1. A ja dodaję do awokado gotowane jajko i szczypiorek, również palce lizać, polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam awokado pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja całkiem niedawno zapoznałam się z awokado i mam nadzieję, że wypróbuję je pod różnymi postaciami ;)

      Usuń
  3. Smaczne;) ja w ogóle robię kooperacje dwóch wersji: awokado, jajko, koperek, oliwa, czosnek,sól pieprz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jajkiem jeszcze nie robiłam, ale bardzo zasmakowała mi wersja z pomidorem suszonym:)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).