21 sierpnia 2013

Sposób na krem marchewkowy wg Mai Sablewskiej

Sposób na krem marchewkowy wg Mai Sablewskiej
Szybka zupa-krem z marchewek, na podstawie przepisu z książki „Sposoby na zdrowy styl życia wg Mai Sablewskiej”.


Składniki na 1 porcję:
  • 3-4 marchewki
  • 1 ziemniak 
  • 1 łyżka bulionu (dałam 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • 3 plasterki awokado (opcjonalnie)
  • odrobina soli
  • dowolne przyprawy (np. pieprz, chili, curry)

  1. Ziemniak i marchewki ugotować do miękkości w niewielkiej ilości posolonej wody. 
  2. Zdjąć z palnika, dodać ciepły bulion i wszystko zmiksować oraz przyprawić według uznania.
  3. Przed podaniem dodać łyżeczkę oleju lnianego, plasterki awokado i posypać prażonymi pestkami dyni.










 

6 komentarzy:

  1. Hmmm... jedno mnie frapuje. Ugotowane warzywa, zalane bulionem się miksuje, to ma być spożywane na ciepło? Chyba podczas miksowania przestygnie i takie w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jaką temperaturę zup lubisz, jeśli bardzo gorące to zalej gorącym bulionem. A podczas 1 minuty miksowania zupa na pewno nie wystygnie ;)

      Usuń
    2. Fakt... jedna minutka, jak to mówią mnie nie zbawi. Nie, nie chciałam się 'czepiać'. Serio mnie zafrapowało jak to podawać, bo fajne :)

      Usuń
  2. bardzo smacznie wygląda:) lubię takie kremiki

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurcze... A właśnie szukałam dobrego przepisu na krem z marchewki! Muszę spróbować!
    Dobra wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra, tylko trzeba doprawić wg uznania, ja dałam odrobinę chili.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).