27 września 2013

Kurczak po azjatycku z makaronem ryżowym

Kurczak po azjatycku z makaronem ryżowym
Szybkie i smaczne danie z kurczaka w wersji orientalnej. Robię je dosyć często, ponieważ domownicy bardzo lubią.

  • 600 g piersi kurczaka (lub tofu, w wersji wege)
  • 700 g azjatyckiej mieszanki warzyw
  • 400 g makaronu ryżowego lub sojowego
  • 3-4 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej +6 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
  • szczypta chili (lub 1 łyżka sosu słodko-pikantnego chili)
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • olej do smażenia 


  1. Kurczaka pokroić na małe kawałki, obtoczyć w mące, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. 
  2. Po chwili dodać warzywa, przyprawy, sos sojowy oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie. 
  3. Wszystko dobrze połączyć i dusić na mniejszym ogniu przez kilka minut, często mieszając.
  4. Makaron ryżowy wrzucić do posolonego wrzątku i po 3 minutach odcedzić. 
  5. Przełożyć makaron na patelnię i wymieszać.

2 komentarze:

  1. ależ to pysznie wygląda :) Dawno nie jadłam makaronu chińskiego, może czas to nadrobić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem za ;) - makaron chiński jest ciekawą odmianą dla zwykłego makaronu, a szczególnie pasuje do takich dań, polecam :)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).