3 września 2013

Placki z cukinii z ziemniakami i marchewką


Placki z cukinii z ziemniakami
Placki z cukinii robię zazwyczaj według podstawowego przepisu, a ostatnio powstały placki z tego, co akurat znalazłam w kuchni ;). Pyszne.


  • 2 młode cukinie
  • 2 ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki (lub trochę więcej)
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

  1. Młodą cukinię wraz ze skórką zetrzeć robotem (lub na tarce o małych oczkach), posolić i odstawić w sitku na 10-15 minut, po czym odcisnąć sok. 
  2. Obranego ziemniaka i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć sok. 
  3. Obraną marchew również zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Do miski wrzucić warzywa, dodać jajko, mąkę, posiekaną natkę, przyprawy i wymieszać (jeśli masa jest za rzadka, dodać więcej mąki). 
  5. Smażyć cienkie placki na rozgrzanej patelni, dobrze przypiekając z obu stron.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie placuszki! Polecam podawać z odrobiną śmietany z natką pietruszki i szczyptą soli! Idealnie taki sos pasuje do tych pysznych placków.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź, spróbuję następnym razem ;)

      Usuń
  2. oooo takie placki u nas znikają bardzo szybciutko :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham te placuszki:) teraz w sezonie robię podobne przynajmniej raz w tygodniu:) wczoraj były cukiniowe z dodatkiem sera feta:D mmmm niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z serem też robiłam:). Placuszki smakują dobrze chyba z każdymi dodatkami ;)

      Usuń
  4. Cukinii nie miałem, miałem dynię, to i zrobiłem z dynią :-)
    dałem jeszcze czosnek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, podobają mi się takie zmiany i eksperymenty w kuchni :) Cieszę się, że skorzystałeś z przepisu:)

      Usuń
  5. Boskie. Piekę już 2 raz w tym tygodniu. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza bardzo mi miło :). U mnie też często goszczą. Robię je z różnymi dodatkami.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).