9 października 2013

Pyszny chleb graham z ziarnami z automatu

Pyszny chleb graham z ziarnami
Smaczny chleb z dodatkiem mąki graham - jeden z moich ulubionych. Wychodzi lekko wilgotny, jest świeży nawet po 3 dniach. Piekłam w maszynie do chleba, wyrósł na 8 cm. Na zdjęciu pokrojony jeszcze ciepły;). Przepis z tej strony, z moimi zmianami.
  • 2 szklanki mąki graham (typ 1850)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki letniej wody (ja dałam 2 i 1/4, bo lubię mocno wilgotne chleby, w stylu razowca)
  • 1 opakowanie suszonych drożdży - 7 g (lub 40 g świeżych drożdży)
  • 12 g soli (1 czubata łyżeczka)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 4 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, pestek słonecznika, dyni)
  • 2 łyżki otrąb
Maszyna do chleba:  
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na chleb razowy. 

Piekarnik:  
  1. Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. 
  2. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godz do wyrośnięcia.
  3. Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
  4. Piec 10 minut w w rozgrzanym do 210'C piekarniku a pozostałe 60-65 min. w 180'C.
  5. Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć lnianą ściereczką.


14 komentarzy:

  1. cudowny chlebek, wyobrażam sobie zapach podczas pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sprobowalem. Byl problem z maka 1850 ale kupilem 1800. Wyszedl super.
    Nastepnym razem zmodyfikowalem - zamiast cukru - dalem raz miod, a drugi raz syrop buraczany (mniej slodki).- przez co kolor chleba zmnienil sie na brazowawy. Pieklam 15 minut 230°C i dalej 65 minut - 180°C.
    Pozdrawaiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz:). To jeden z moich ulubionych chlebków i wszystkim, którzy go próbowali, bardzo smakował. Faktycznie, trudno znaleźć mąkę graham 1850 (ostatnio kupiłam w Selgrosie, ale zamówiłam też w moim osiedlowym sklepie ;) ).

      Usuń
  3. Zrobiłam chleb zgodnie z przepisem i wyszedł rewelacyjny! Chrupiąca skórka i wilgotny w środku po prostu pyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalia, dziękuję bardzo za komentarz i podzielenie się opinią o chlebie :). Cieszę się, że smakował. Pozdrawiam:).

      Usuń
  4. Pyszny chlebek, nawet po 3 dniach nie twardnieje. polecam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasza rodzina też bardzo go lubi :). Dziękuję za podzielenie się opinią o chlebku :). Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Niestety mi nie wyszedł :( bardzo mokry w środku :( jak rozmoczony, nie wiem dlaczego bo trzymałam się przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe dlaczego się nie udał? Robiłam go kilka razy, za każdym razem ok, komentarze osób, które piekły są również pozytywne. Odmierzałam tą samą szklanką mąkę i wodę. Chleb ma być wilgotny w środku (ja lubię jak przypomina typowego razowca, więc dolałam 1/4 szkl. wody więcej niż w oryginalnym przepisie).
      Jeśli wolisz bardziej puszyste chleby, dodaj mniej wody niż ostatnio dodałaś lub skorzystaj z przepisu na puszysty chleb graham http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/11/puszysty-chleb-pszenny-graham-ze.html lub innego (etykieta pieczywo).

      Usuń
  6. Chleb mi wyszedł bardzo smaczny :)ale niestety strasznie się kruszy co może być przyczyną? o połowę mniej dodałam soli i cukru bo nie używam tych 2 składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę i wodę odmierzam tej samej wielkośći szklanką. Jeśli lubisz wilgotne razowce, to wody trzeba dodać 2i1/4, jak podałam w przepisie.

      Usuń
  7. A jak dodać świeże drożdże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokruszyć, wymieszać z częścią wody, mąki i cukrem. Gdy lekko podrosną wlać do pozostałych składników i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia przed włożeniem do piekarnika (lub piec od razu w maszynie).

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks