6 października 2013

Chleb gryczano - orkiszowy na drożdżach

Chleb gryczano - orkiszowy na drożdżach
Chleb lekko wilgotny, o ciekawym smaku, z delikatnie wyczuwalną gryką, ale za sprawą odpowiednich dodatków (np. czarnuszki, cebulki suszonej), tego posmaku prawie nie czuć.
Chleb po upieczeniu waży 1,2 kg i jest wysoki na 9 cm (piekłam w maszynie do chleba), ale chyba najlepiej piec go w wąskiej foremce.
  • 400 g mąki gryczanej
  • 230 g mąki orkiszowej* (lub bezglutenowej) 
  • 750 ml cieplej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli (12g)
  • 3 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, sezamu, pestek słonecznika, dyni)
  • oliwa do wysmarowania blaszki
Maszyna do chleba:
Wrzucić wszystkie składniki, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program razowy.

Piekarnik:
  1. Do miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować mikserem lub dobrze wymieszać łyżką. Ciasto po wymieszaniu składników będzie raczej rzadkie.
  2. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu i poczekać aż urośnie (podwoi objętość).
  3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej blaszki o wymiarach 31x12cm i wstawić do zimnego piekarnika na 1 godzinę. 
  4. Piec w 180 stopniach. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, nie nakłuwać ciasta. 
  5. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko posmarować oliwą skórkę z wierzchu i wyjąć z blaszki. 

Przechowywanie: 

Chleb należy przechować w lodówce przez kilka dni, część można pokroić na kromki i zamrozić (choć z doświadczenia wiem, że raczej nie będziemy tego robić ;) )

*Zamiast dodatku mąki orkiszowej można użyć dowolnej mąki bezglutenowej lub upiec z samej mąki gryczanej, wówczas otrzymamy chleb całkowicie bezglutenowy.
 
źródło: autora przepisu brak, ten sam przepis widziałam na kilku blogach

7 komentarzy:

  1. Upiekłam wg tego przepisu. Chleb wyszedł super. Serdecznie dziekuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za podzielenie się wrażeniami po upieczeniu chleba :). Cieszę się, że wyszedł.

      Usuń
  2. Dziekuje bardzo za ten przepis.Najlepszy chleb jaki jadlam.Moj 2latek sie nim tez zajada. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic mnie tak nie cieszy, jak wieści, że dzieciaczki zajadają się z ochotą tym, co mamy im przygotują w zdrowszej wersji (a wcześniej wyszukają u mnie na blogu ;) ).
      Brawa dla mamy i brawa dla 2-latka :). Pozdrawiam :).

      Usuń
  3. jak długo chlebek ma być w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, przepis doskonały. Wymieszałem w maszynie, piekłem w piekarniku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks