15 października 2013

Chleb owsiano - pszenny z ziarnami


Ciekawy w smaku chleb, lekko wilgotny i miękki. W trakcie pieczenia wyrósł bardzo wysoko, a chwilę później trochę opadł (nie wiem dlaczego?).


  • 2 szklanki zmiksowanych płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki otrąb
  • 2 szklanki letniej wody 
  • 12 g soli (1 czubata łyżeczka)
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
  • 7g suszonych drożdży 
  • 5-6 łyżek dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, sezamu, pestek słonecznika, dyni)
 
Maszyna do wypieku chleba: 
Płatki owsiane zmiksować w blenderze. Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program normalny. 

Piekarnik:  
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, piec ok. 50 min. w rozgrzanym do 180'C piekarniku. 
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć ściereczką.




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks