27 listopada 2013

Dietetyczne ciasteczka owsiane bez cukru, mąki i tłuszczu

Dietetyczne ciasteczka owsiane bez cukru, mąki i tłuszczu
Najbardziej dietetyczne ciasteczka owsiane, jakie mogłam dla Was wymyślić ;), czyli bez cukru, mąki i tłuszczu. 
Są dobre dla osób uczulonych na mleko lub jajka. Idealne, gdy chcemy dać dzieciom coś słodkiego i zdrowego. 
Ich przygotowanie zajmuje chwilę. W smaku delikatnie słodkie. Najlepiej smakują tego samego dnia, na drugi dzień są trochę suche.
  • 2 szklanki dwie szklanki lekko zmielonych płatków owsianych górskich*
  • 1 szklanka musu jabłkowego 
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść rodzynek 
  • 1 garść pestek słonecznika


  1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i spróbuj czy masa jest wystarczająco słodka (jeśli mus jest z kwaśnych jabłek lub lubisz bardzo słodkie ciasteczka, polecam dodać 2 łyżki miodu lub brązowego cukru). 
  2. Masa będzie klejąca, kładź ją dwiema łyżkami na blachę, spłaszczając mocno ciastka.
  3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180'C, przez ok. 20 minut, do zarumienienia.
* osoby nietolerujące glutenu - bezglutenowych


Dołącz do obserwujących ;)
Photobucket Photobucket Photobucket 

26 komentarzy:

  1. Przepis wydaje się świetny, na pewno wyprobuje. Właśnie upieklam szarlotke z Twojego przepisu i zostawiłam szklankę musu jabłkowego. Tym razem kruszonka wyszła idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, i nic się przy okazji nie zmarnuje ;) Cieszę się, że kruszonka na szarlotce udała się :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł na zdrowe ciasteczka, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham takie ciasteczka, próbuję każdą wersję, która wpadnie mi w ręce;) tą też zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  4. często takie piekę :) nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji kulinarnej - już za kilka dni na Dolinie smaków ukaże się podsumowanie akcji. Serdecznie zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo zdrowe, a pewnie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ile takie jedno ciasteczko ma kcal? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie liczę kalorii ;). Ale ciastka mogą mieć ok. 80-90 kcal (w zależności od ilości dodanych bakalii i rodzaju musu jabłkowego). Nie musisz się martwić, nawet jeśli miałyby i 100 kcal - są to kalorie z węglowodanów złożonych. Ciastka takie są zdrowsze od tradycyjnych ciastek i sycą na długo.

      Usuń
  8. Hello, suszona żurawina jest słodzona, więc pytam jakie bez cukru ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak poszukasz w dobrych sklepach, znajdziesz żurawinę suszoną bez cukru i bez oleju.

      Usuń
  9. Czy mus może być gorący???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam dodawać gorącego, lepiej trochę poczekać, aż będzie letni.

      Usuń
  10. Witam, a zamiast musu jabłkowego może być starta marchewka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, ale ciastka będą miały trochę inny smak i trzeba będzie dodać trochę jakiegoś płynu (miód, jajko, olej).
      Robiłam dawno temu takie ciasteczka owsiano-marchwiowe z resztek z sokowirówki, ale można zastąpić startą drobno marchwią, polecam (http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2012/10/zdrowe-ciasteczka-marchwiowo-owsiane-z.html)

      Usuń
  11. Kochana dziękuję za przepis dziś zrobię, mam nietolerancję na mleko, drożdże, jaja pszenicę i wiele innych więc dzięki za cudne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że moje przepisy przydają się szczególnie tym, którzy mają nietolerancję lub alergię - tworzyłam je właśnie z myślą o takich osobach :).
      A jak się później okazało, mam nietolerancję na kilka produktów, tak więc przepisy przydały się mnie również ;).

      Usuń
  12. Czy płatki mają być zagotowane czy suche?

    OdpowiedzUsuń
  13. Mogę dodać do ciasteczek kawałki ananasa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie do ciasteczek owsianych można dodać każdy składnik ;). Spróbuj może od małej ilości, bardzo drobno posiekanego ananasa i zobacz czy będą ok.

      Usuń
  14. Zastanawiam sie czy mozna przedluzyc swiezosc ciasteczek (by nie robily sie suche, jak napisalas)... Moze ktos ma jakis pomysl? A gdyby tak przechowc j w puszce? Co to da? Zachowaja miekkosc? Hmm..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lilka, one są bez dodatku tłuszczu, a gdyby dodać trochę tłuszczu, pewnie nie robiłyby się suche na drugi dzień. Puszka też jest ok. Spróbuj.

      Usuń
  15. Właśnie są w piecyku, a czy dobre? Zobaczymy.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).