1 listopada 2013

Puszysty chleb pszenny graham ze słonecznikiem

Puszysty chleb pszenny graham ze słonecznikiem

Bardzo puszysty i smaczny chleb z dodatkiem mąki graham i prażonych nasion słonecznika. Pyszny - na pewno upiekę go ponownie. 
Piekłam w maszynie do chleba, wyrósł na 12 cm, waga 900 g. Przepis z książeczki dołączonej do maszyny

  • 140 g mąki graham (typ 1850)
  • 400 g mąki pszennej
  • 375 ml letniej wody 
  • 7 g  suszonych drożdży (1 op.)
  • 12 g soli (1 czubata łyżeczka) 
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 5 łyżek prażonych pestek słonecznika
Automat do chleba:  
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na chleb normalny. 

Piekarnik:  
Nie piekłam w piekarniku ale powinna się sprawdzić standardowa procedura...
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec przez ok. 45-60 min. w rozgrzanym do 180'C piekarniku.

11 komentarzy:

  1. wygląda tak... aksamitnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczenie w piekarniku ma ten plus, że można kombinować z formami. Z kształtem chleba. Niestety maszyna nie daje takiej możliwości. Ja najczęściej wyrabiam ciasto w maszynie, tam wyrasta trochę, potem przekładam do formy, zostawiam na pół godziny do podrośnięcia. I do piekarnika. Ale piekę krócej niż godzinę. Najczęściej jest to jakies 35-40 minut

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podpowiedź:). Masz rację, piekąc w piekarniku można wybrać formę chleba, do wyrabiania ciasta na pizzę maszyna jest na pewno niezastąpiona.
      Piekłam w piekarniku sprawdzony przepis na chleb z maszyny i chyba jednak w maszynie chleby lepiej wyrastają i się dopiekają... ale będę próbować dalej ;)

      Usuń
  3. Witam serdecznie .Pozwoliłam sobie spisac twój przepis na chlebek ,który mam zamiar zrobic .Wyglada smakowicie i mam nadzieje że tez bedzie super smakowal .Ja sama tez pieke chlebek na zakwasie ,ale zawsze ten sam ,a chciałabym spróbowac jakiegos .Bedę częściej zagladać na Twój blog ,bo masz fajne przepisy .Dam znac jak zrobie ten chlebek .-Rosa Rosławicz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i oczywiście zachęcam do odwiedzin :)
      Koniecznie daj znać jak wyszedł chleb, w jakiej formie piekłaś i jak długo.

      Usuń
  4. Tego typu chlebki są przepyszne. Mi najbardziej smakują z masłem koniecznie wiejskim, serem mozzarela i pomidorkiem. Niebo w gębie :) BTW fajny wpis i fajnie, że to popularyzujesz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łukaszu, dziękuję za komentarz i miłe słowa:) Zaczęłam piec chleby, bo znudziły mi się te kupowane w sklepie. W domowym wypieku, za każdym razem mogę mieć inny smak i inne dodatki.

      Usuń
  5. Koniecznie muszę spróbować zrobić:) wygląda bosko!
    nie wiem czy mi wyjdzie ale spróbuję:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Spróbuj i koniecznie daj znać czy się udał - w maszynie na pewno wyjdzie, a ciekawa jestem jaki będzie z piekarnika...

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks