25 grudnia 2013

Pyszne ciasto krówka z krakersami i toffi

Pyszne ciasto krówka z krakersami i toffiPyszne, delikatne ciasto, rozpływające się w ustach. Zrobiłam je na Święta i okazało się hitem. Nie miałam białej śmietany (użyłam czekoladowej), więc na zdjęciu ciasto może nie wygląda zbyt efektownie, ale zapewniam, że w smaku jest super.

Biszkopt:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru (najlepiej o smaku toffi)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • szczypta soli
Poncz:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany kremówki  
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
Polewa:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
Dodatkowo:
  • 3/4 paczki krakersów
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub mielonych orzechów)
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier oraz żółtka i wymieszać.
Dodać mąkę zmieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.
Masę wylać na niedużą blachę
(ok. 25 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180'C, a następnie ostudzić.

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i ostudzić.
Biszkopt nasączyć ponczem. 


Śmietanę ubić sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier puder. Wyłożyć na ciasto.
Na warstwie śmietany ułożyć krakersy.

Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą (poziom wody ma sięgać do połowy puszki). Podgrzać, a kiedy masa będzie płynna rozsmarować na krakersach i posypać orzechami.

Włożyć do lodówki na 3 godziny. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Inspiracja: Pieczarkamysia 



12 komentarzy:

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Wesołych Świąt Pani Agnieszko :) smakowitych pomysłów na przepisy, dużo zdrowia, uśmiechu, nie tylko na święta, ale na całe życie :)

    Życzy Pamela :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wzajemnie :) Dziękuję bardzo za życzenia:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. jak dla mnie,,ciasto fajne i godne powtórzenia u siebie :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj , zrobię , zrobię na Nory Rok . Życzę dożo zdrowia i wiele nowych inspiracji na 2014 rok.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, ależ kusisz, uwielbiam wszystko, co słodkie <3

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).