28 lutego 2013

Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy
Pasztet z zielonej soczewicy wymaga od nas trochę cierpliwości ale mimo długiego czasu potrzebnego do jego przygotowania, zachęcam zrobić go choć raz;) 
Robiłam już kiedyś pasztet z czerwonej soczewicy i na nim się wzorowałam. Obydwa smakują podobnie, różnią się czasem gotowania soczewicy (czerwoną gotuje się szybciej).

27 lutego 2013

Zaparzarka do herbaty

Uwielbiam herbatę. Piję jej kilka kubków dziennie. W przypadku herbaty liściastej oczywiście potrzebny jest zaparzacz/ zaparzarka. Ostatnio wyrzuciłam metalowy, który po dłuższym używaniu zrobił się brązowy...

26 lutego 2013

Prosty gulasz wołowy


Zamiast zrazów wolę przyrządzać gulasz wołowy, ponieważ robi się go zdecydowanie prościej. Najlepiej smakuje z kaszą lub ryżem i kiszonym ogórkiem.

24 lutego 2013

Pasta z zielonej soczewicy i marchewki


Aby urozmaicić nasze kanapki, dla odmiany, zachęcam do przygotowania pasty z soczewicy. Zajmuje to trochę czasu ale raz na jakiś czas warto zrobić;). Najlepiej smakuje z chrupiącym, tostowanym pieczywem. Zamiast zielonej soczewicy polecam użyć czerwonej (szybciej się gotuje).

Przekąski na drugie śniadanie firmy Kupiec

W ramach współpracy z firmą Kupiec otrzymałam ostatnio niespodziankę z produktami. I po raz kolejny zostałam zaskoczona, gdyż kilku z produktów próbowałam po raz pierwszy. Dziś wpis z propozycjami Kupca na przekąski lub drugie śniadanie.

23 lutego 2013

Polędwiczki wieprzowe z cebulą w sosie pikantno - słodkim

Jak już pisałam wcześniej polędwica smakuje wspaniale z każdymi dodatkami. Tym razem zrobiłam ją z dodatkiem dużej ilości cebuli i sosu słodko - pikantnego. Powstała pyszna mieszanka smaków.

20 lutego 2013

Mleczne batoniki z płatkami owsianymi na szybko

Mleczne batoniki z płatkami na szybkoOchota na coś słodkiego a zapasy wyjedzone? Trzeba się czymś poratować ;) 
Zrobiłam batonik z płatkami owsianymi błyskawicznymi. Przygotowanie batonika zajmuje niewiele czasu i na pewno będę w przyszłości robić jego odmiany.

18 lutego 2013

Uchwyt na łyżkę do garnka - gadżet kuchenny

Na Facebooku dzielę się z Wami czasami ciekawymi akcesoriami i gadżetami kuchennymi, które znajduję przeglądając internet. Tak było z uchwytem na łyżkę - spodobał mi się bardzo, ale nie wiedziałam gdzie można go kupić, na szczęście znalazłam sklep internetowy, gdzie jest dostępny.

12 lutego 2013

Ciasteczka z czerwonej soczewicy z bakaliami

Walentynkowe ciasteczka z czerwonej soczewicy z bakaliami
Zbliżają się Walentynki. Większość z nas przygotuje zapewne jakiś wysokokaloryczny deser z czekoladą.  
Dla tych, którzy chcieliby jednak zrobić coś zdrowszego, proponuję serduszka z soczewicy z dużą ilością bakalii. Można je np. związać wstążeczką i schować drugiej połówce rano do pudełka śniadaniowego :). Są idealne także dla dzieci - do zabrania ze sobą do szkoły.

8 lutego 2013

Polędwiczki wieprzowe w czerwonym winie z kolorowym pieprzem

Dziś danie idealne na wyjątkowe okazje. Wymaga trochę czasu ale warto zrobić, choć kolor może nie zachęca... (następnym razem użyję białego wina;)). Polędwiczki smakują doskonale z każdymi dodatkami. Tym razem zrobiłam je z dodatkiem czerwonego wina, cebuli i kolorowego pieprzu, co dodało im trochę pikantności.

5 lutego 2013

Owsiane ciasteczka z zieloną herbatą i skórką cytryny

Owsiane ciasteczka z zieloną herbatą i skórką cytryny
Ostatnio pieczone ciasteczka z herbatą Earl Grey zniknęły tak szybko, że musiałam zrobić kolejne ale tym razem z zieloną herbatą i skórką cytryny (dodałam też więcej płatków owsianych).  
Po upieczeniu są lekko chrupiące, mają maślano-cytrynowy smak z bardzo delikatnie wyczuwalną herbatą. Wyszły dobre, choć osobiście wolę bardziej poprzednią wersję z pomarańczą;).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks