30 lipca 2013

Sałatka z awokado i kaszą jaglaną, podana na zimno lub ciepło

Sałatka z awokado i kaszą jaglaną, podana na zimno lub ciepło
Sałatkę można zjeść na zimno w upalny dzień, można również podgrzać i podać jako danie obiadowe lub sycące śniadanie. Zazwyczaj używam kaszy, która zostaje z poprzedniego dnia, więc przygotowanie zajmuje mi dosłownie chwilę.

24 lipca 2013

Razowe ciasto z musli, wiśniami i kruszonką

Ciasto z musli, wiśniami i kruszonką
Robiłam kiedyś pyszne muffinki z musli. Tym razem chciałam zrobić ciasto podobne do konsystencji wspomnianych muffinek: wilgotne i ciężkie
Udało się za pierwszym podejściem ;). Ciasto jest bardzo smaczne, słodycz przełamują kwaskowe wiśnie. 
Robi się je bardzo szybko, a później tak samo szybko znika ;)
Zachęcam Was do wypróbowania i podzielenia się w komentarzu opinią.

21 lipca 2013

Orkiszowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania - odchudzona wersja

Orkiszowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania - odchudzona wersja
Kolejna wersja ciasta drożdżowego dla leniwych ;). Tym razem z dodatkiem mąki orkiszowej i pszennej pełnoziarnistej (zmodyfikowany przepis na ostatnio robione ciasto drożdżowe). 
Wychodzi pyszne i puszyste (choć nie rośnie aż tak wysoko, jak ciasto drożdżowe z tego przepisu, bo zawiera mniej mąki i drożdży). 

19 lipca 2013

Zdrowe placuszki z kaszy jaglanej bez mąki i cukru

Zdrowe placuszki z kaszy jaglanej bez mąki i cukru
Kasza jaglana po raz kolejny na słodko...(tym razem w formie tzw. pankejków/ pancakes). Cóż poradzę, że tak lubię słodkie? ;) Ciasto podobne do naleśnikowego, z małymi dodatkami.
Te zdrowe placuszki są idealne dla osób, które nie tolerują glutenu. Dzięki nim możemy przemycić kaszę jaglaną naszym dzieciom.
Placuszki w wersji z czekoladą są jeszcze smaczniejsze. Polecam też inne przepisy z kaszą jaglaną

17 lipca 2013

Pasta do chleba z czerwonej fasoli i pomidorów

Pasta do chleba z czerwonej fasoli i pomidorów
Rodzince tak zasmakowała ostatnio zrobiona pasta z awokado, że postanowiłam zrobić kolejną. Nie miałam awokado, więc padło na fasolę. 
Ekspresowa, smaczna i sycąca pasta. Idealna, gdy np. skończyły się nam inne dodatki do chleba. Przyprawy możemy dozować według uznania, zmieniając nieco smak pasty. 

15 lipca 2013

Ekspresowe ciasto z porzeczkami bez tłuszczu

Ekspresowe ciasto z porzeczkami bez tłuszczu
Proste ciasto, które zrobimy w kilka minut, a do tego nie zawiera tłuszczu (przepis znaleziony u Doroty). Ciasto nie urosło za bardzo, ale mimo tego jest całkiem smaczne.

12 lipca 2013

Guacamole - pasta z awokado na kanapki

Guacamole - pasta z awokado na kanapki
Samo awokado jest mdłe. Natomiast zmiksowane z dodatkami - jako guacamole - jest zaskakująco smaczne, a na dodatek bardzo szybkie w przygotowaniu.  
Do tego dodajmy dobry chleb oraz kiełki i mamy smaczne, sycące oraz zdrowe śniadanie. 

11 lipca 2013

"Lato w kuchni pięciu przemian" A. Czelej - recenzja książki


Zapoznałam się ostatnio z drugą częścią książki z cyklu pięciu przemian: "Lato w kuchni pięciu przemian" autorstwa Anny Czelej. Miałam tę możliwość dzięki uprzejmości Wydawnictwa Illuminatio - dziękuję:).
 
Okładka przykuwa uwagę i zachęca do zajrzenia do środka książki. Co znajdziemy w środku?

9 lipca 2013

8 lipca 2013

Słodki chlebek drożdzowy z maszyny do pieczenia chleba

Słodki chlebek drożdżowy wychodzi wilgotny, miękki i lekko słodki - w sam raz do dżemu czy słodkich past na kanapki. Dobrze smakuje również sam, bez dodatków.

4 lipca 2013

Wyniki konkursu z sosami Italia Winiary

Dziękuję za udział w konkursie i wszystkie ciekawe odpowiedzi. 
Wybrałam 2 osoby, które otrzymają zestawy składające się z sosów, płyty z włoską muzyką i łyżką do makaronu. 
Nagrody wędrują do:

3 lipca 2013

"Kuchnia włoska - klasyczne i nowoczesne dania" - recenzja książki

Wielu z Was zna i lubi kuchnię włoską. To, zaraz po po kuchni tajskiej, moja ulubiona kuchnia:). 
Książkę "Kuchnia włoska - klasyczne i nowoczesne dania" wygrałam w konkursie i chciałabym Was bliżej z nią zapoznać.

1 lipca 2013

Domowy krem orzechowy bez cukru

Szybki w przygotowaniu, słodki krem - pasta do pieczywa. Najlepiej smakuje na macy, pieczywie chrupkim lub ryżowym. Idealny, gdy chcemy zjeść szybkie śniadanie lub zdrową przekąskę na słodko.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks