30 września 2013

Szybkie kruche ciasteczka z dżemem malinowym

Szybkie ciasteczka, które nie wymagają chłodzenia ciasta w lodówce przed pieczeniem. Wystarczy zagnieść składniki i rozwałkować. 

29 września 2013

Szybka zupa cukiniowo - brokułowa

Zupa powstała z tego, co akurat miałam pod ręką w kuchni: młodą cukinię, trochę nasion słonecznika i zupę brokułową. Jej przygotowanie zajmuje ok. 15 minut.  
Gdy chcemy bardziej sycącą zupę, możemy dodać np. ugotowana kaszę lub ryż, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Można też użyć innej zupy, sprawdzając uprzednio skład (ta nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu czy barwników).

26 września 2013

"Opanuj swój metabolizm" J. Michaels - recenzja książki

"Czy wskazówka Twojej wagi stoi w miejscu bez względu na to, jak bardzo ograniczasz się w jedzeniu i jak dużo ćwiczysz? Czy stale tracisz i zyskujesz te same dwa, cztery lub dziesięć kilogramów?
Wykorzystaj maksymalny metaboliczny potencjał swojego organizmu. Jillian Michaels, ekspert w dziedzinie odchudzania, pomoże ci naprawić wyrządzone dietami szkody i przywrócić właściwe funkcjonowanie hormonom oraz całemu układowi dokrewnemu."

23 września 2013

"Widelec zamiast noża" G. Stone - recenzja książki

"Widelec zamiast noża" Gene Stone'a to dla mnie przede wszystkim książka zawierająca ponad 100 wegetariańskich przepisów. Zawiera również 60 stronicowy dodatek, w którym znajdują się informacje na temat odpowiedniego sposobu żywienia, wypowiedzi wielu wybitnych specjalistów, którzy wystąpili w filmie WIDELEC ZAMIAST NOŻA oraz przykłady odniesionych sukcesów po przejściu na dietę opartą na produktach roślinnych.

17 września 2013

"Nowoczesne zasady odżywiania" T.C. Campbell, T. M. Campbell II - recenzja książki

Książkę "Nowoczesne zasady odżywiania. Przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie" napisał ojciec T.Colin Campbell oraz jego syn Thomas M. Campbell II. Oryginalny tytuł to "The China Study".
T.Colin Campbell, 40 letni doświadczony biochemik żywienia, przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach (opartą głównie na roślinach). Następnie porównał ją z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Wyniki są zaskakujące.

Zupa z dyni po tajsku, z mleczkiem kokosowym

Zupa z dyni po tajsku, z mleczkiem kokosowymZupę z dyni robiłam po raz pierwszy. Zrobiłam ją na bazie z niedzielnego rosołu. Sama dynia jest słodka, a ja lubię pikantne smaki, więc postanowiłam ją przyprawić jak zupę tajską. Dodatek przypraw sprawia, że zupa rozgrzewa - jest idealna na jesienne dni. 

12 września 2013

Sposób na makaron według Mai Sablewskiej

Maron z warzywami według przepisu z książki „Sposoby na zdrowy styl życia wg Mai Sablewskiej”. 
W przepisie nie było żadnej wzmianki o przyprawach, ale nie wyobrażam sobie tego dania przygotowanego w taki sposób, dlatego dodałam przyprawy. Smażyłam na patelni, na oleju, ponieważ tak przyrządzone warzywa bardziej mi smakują (zamiast zaproponowanej wersji warzyw uduszonych bez oleju).

Akcja kulinarna "Na grzyby! II".

Zapraszam do kolejnej edycji akcji kulinarnej "Na grzyby!".
Sezon na grzyby w pełni. Zachęcam do spacerów po lesie, a później do zamieszczania smakowitych przepisów na potrawy z grzybami w roli głównej (mogą być też suszone).
 
Inspiracje możecie znaleźć w zeszłorocznym podsumowaniu akcji "Na grzyby!"

Koktajl "Mangomania" wg G.McKeith

Koktajl z mango z dodatkiem siemienia lnianego jest sycący, smaczny i zdrowy. Pomysł z książki "Jesteś tym, co jesz.Książka kucharska" G.McKeith.

10 września 2013

8 września 2013

Drink Mojito (mohito)

Drink Mojito (mohito)
Mojito to jeden z moich ulubionych drinków. Lubicie?
W ogrodzie mam miętę, więc takiego drinka mogę zrobić, kiedy tylko mam ochotę ;). Smakuje mi zarówno w wersji alkoholowej, jak i bez alkoholu. 
Najbardziej smakował mi w jednej z czeskich knajpek w Brnie (niestety nie pamiętam nazwy). 

5 września 2013

Wege-burgery (kotleciki) z ciecierzycy

Wege-burgery (kotleciki) z ciecierzycy
Wegetariańska wersja hamburgerów z książki "Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska" z małą modyfikacją (nie miałam pasty tahini i kolendry oraz dodatkowo obtoczyłam je w sezamie). 
Hamburgery, zgodnie z przepisem, piekłam w piekarniku ale można również dodać jajko i upiec je na patelni - będą wówczas bardziej chrupiące z zewnątrz i mniej suche w środku. 
Nadają się na obiad (koniecznie polane sosem i z dodatkiem surówki), ale można je również wykorzystać jako przekąskę (w bułce). 

4 września 2013

"Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska" G. McKeith - recenzja książki

" »Jesteś tym, co jesz. Książka kucharska« to program żywienia oparty na zasadach propagowanych przez światowej sławy dietetyczkę Gillian McKeith. Każdy, kto chce zdrowo się odżywiać, dobrze wyglądać i wspaniale się czuć, znajdzie w tej książce ponad 150 przepisów na zdrowe i smaczne soki, koktajle, zupy i dania główne, którymi może się delektować cała rodzina."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks