9 stycznia 2014

Makaron tortellini z brokułami i pomidorami

Makaron tortellini z brokułami i pomidorami
Propozycja na smaczny, szybki i pożywny obiad we włoskim stylu. Idealny również do zabrania ze sobą do pracy.
Jeśli użyjemy tortellini np. ze szpinakiem lub serem, otrzymamy wersję wegetariańską lub wegańską.


Składniki na 3 porcje:
  • 250 g tortellini z mięsem (u mnie Pastificio bolognese)
  • 450 g brokułów (lub innych zielonych warzyw)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie Pietro Coricelli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 dużych suszonych pomidorów (np. La Rossa) 
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne i parmezan (opcjonalnie)
  1. Brokuły ugotować.  
  2. Tortellini wrzucić do wrzątku (może być woda po brokułach) i gotować przez 15-18 minut do miękkości.
  3. Na rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekana cebulę, posolić i podsmażyć.
  4. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kawałki pomidory. Doprawić do smaku pieprzem i pieprzem cayenne. Można podlać odrobiną wody.
  5. Na koniec wrzucić brokuły oraz tortellini, delikatnie wymieszać i jeszcze przez chwilę trzymać razem na patelni. 
  6. Przed podaniem można posypać tartym parmezanem i polać według uznania oliwą.

Do przygotowania dania wykorzystałam produkty z Hurtownia-oliwy.pl.

3 komentarze:

  1. Świetna propozycja na obiad, tym bardziej, że po świętach została jeszcze paczka tortellini(z grzybami). Na pewno się zainspiruje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto mieć w zapasie paczkę takiego makaronu - przy braku pomysłu na szybki obiad zawsze może się przydać :)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).