15 maja 2014

Konkurs z Oleofarm na II urodziny bloga


W maju mój blog świętuje 2 urodziny, a na dodatek na Facebooku pojawiła się piękna liczba 2000 fanów. 
W związku z tym, chciałabym zaprosić Was, wraz z firmą Oleofarm - sponsorem nagród - do wzięcia udziału w konkursie.






Nagrody zostaną przyznane aż 7 osobom. Cztery pierwsze miejsca to bony do wykorzystania na zakupy w sklepie oleofarm24.pl, o wartościach:
I nagroda - 80 zł, 
II nagroda - 60 zł, 
III nagroda - 50 zł, 
IV nagroda - 30 zł.
Za miejsca V-VII nagrodą będzie książka z przepisami blogerów, inspirowanymi Olejami świata: "Zdrowie ze smakiem".  Książka jest bardzo ładnie wydana: w twardej okładce, z pięknymi zdjęciami i znajdziecie w niej również mój jeden przepis ;).

Zasady:
1. W komentarzu poniżej należy zaproponować przepis pasujący do zdrowej i lekkiej wiosennej diety, z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu Oleofarm. 
Należy podpisać się imieniem/nickiem. Zdjęcie nie jest wymagane (ale jeśli ktoś chce przesłać swoje zdjęcie, można na e-maila lub poprzez wiadomość na Facebooku).
2. Każdy może zaproponować maksymalnie 2 autorskie propozycje.
3. Konkurs został przedłużony: trwa od 15.05 - 01.06.2014 r. 

4. Będzie mi miło, jeśli polubicie na Facebooku profile: Szybkie gotowanie i Oleje świata oraz udostępnicie post konkursowy u siebie na FB. 
5. Wyniki zostaną podane na blogu w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu, w tym poście. 
Zwycięzcy będą zobowiązani do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 5 dni od ogłoszenia wyników (po tym czasie zostaną wybrane inne osoby).


--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Po konsultacji ze sponsorem nagród, zamieszczam wyniki konkursu:
  1. magdalena777
  2. Angelika
  3. z miłości do słodkości
  4. monikamajka12
  5. Justka
  6. Oliwia
  7. Natalia Karolina Rączka
Miejsca 1-4: proszę o przesłanie adresu e-mail (otrzymacie kod, który będzie można wykorzystać podczas zakupów). 
Miejsca 5-7: proszę o przesłanie adresu do wysyłki i nr tel. dla kuriera. 
Przesyłajcie do mnie info poprzez wiadomość na FB lub e-mail -  najpóźniej do niedzieli.





22 komentarze:

  1. Natalia Karolina Rączka15.05.2014, 15:19

    LEKKA SAŁATKA Z AWOKADO Z SEREM FETA- składniki:
    1 owoc awokado
    1 pomidor
    1 ząbek czosnku
    ser feta
    zielona pietruszka
    świeżo zmielony pieprz
    olej z pestek dyni Oleofarm

    Z owocu awokado usuwamy pestkę i miąższ kroimy w niezbyt drobną kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy sparzonego i obranego ze skórki pomidora oraz ser feta. Dodajemy posiekany czosnek i zieloną pietruszkę, posypujemy pieprzem i polewamy olejem z pestek dyni firmy OLEOFARM. Najlepiej smakuje z bagietką lub ciemnym pieczywem. Lekka, szybka i zdrowa sałatka dla wiosennej diety w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grillowana bagietka z pomidorami i serem pleśniowym

    składniki:
    - bagietka
    - puszka pomidorów
    - 2 ząbki czosnku
    - bazylia
    - oliwa z oliwek Oleofarm
    - 1 ser pleśniowy (Blu) – zastępczo może być mozarella
    - sól

    Bagietkę pokroić na kromki. Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki około 1x1cm. Na rozgrzaną patelnię wylewamy zalewę, dodajemy cząstki pomidorów. Smażymy na małym ogniu do momentu prawie całkowitego zredukowania zalewy. W międzyczasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez prasę i solimy do smaku. Na tacce do grilowania układamy kromki bagietki posmarowane z obu stron sporą ilością oliwy z oliwek Oleofarm. Na tak przygotowaną kromkę wykładamy pomidory. Posypujemy startym na dużych oczkach serem pleśniowym (można pokroić) i zapiekamy na ruszcie 10-15 min. Przekładamy na talerz, obficie posypujemy: połowę posiekaną bazylią, a drugą drobno posiekaną pietruszką.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wrapy z tuńczykiem i warzywami

    Tortille:
    350 g mąki kukurydzianej,
    sól,
    czosnek,
    łyżka oliwy z oliwek Oleofarm.

    Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.

    Składniki:
    2 pomidory,
    czerwona cebula,
    puszka tuńczyka w wodzie,
    2 łyżki posiekanego szczypiorku,
    2 łyżki czarnych oliwek,
    1/2 główki sałaty.

    Sos:
    1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego Oleofarm,
    ćwierć łyżeczki skórki cytryny,
    2 łyżki soku z cytryny,
    sól, pieprz.

    Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki zaś przepołowić, wymieszać ze szczypiorem. Tuńczyka odsączyć.
    Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Połową sosu zalać warzywa, resztą polać sałatę. Wymieszać. Na ciepłe tortille kolejno nakładać sałatę, warzywa i tuńczyka. Złożyć w kopertę. Przed podaniem przekroić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryż z warzywami-szybki i pyszny:-)

    ryż brązowy (ryż brązowy gdyż jest bardziej wartościowy)
    1 cebula
    ząbek czosnku
    pół cukinii
    brokuł
    kilka pomidorków cherry
    papryka
    zioła prowansalskie
    oliwa z oliwek Oleofarm

    Ryz gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
    Cebulkę i czosnek podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy paprykę, ok 1/3 szkla wody kawałki brokuła, pomidorki i cukinie-gotujemy az woda wyparuje - doprawiając sola ,pieprzem, ewentualnie wegetą.
    Łączymy warzywa z ryżem, polewamy oliwą Oleofarm i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy. Smakuje idealnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  5. No i za szybko kliknęłam :-/ Ryż z Warzywami

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczkowe serduszka z musem mango-banan i wierzchem lniano-słonecznikowym

    Składniki na ok. 10 serduszek

    -> Na wierzch
    - 2 łyżki siemienia lnianego brązowego OLEOFARM
    - 2 łyżki nasion słonecznika
    - 1 płaska łyżka miodu

    -> Masa sernikowa:
    - 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%)
    - stewia (wg uznania)
    - 2g agar-agar lub 10 g żelatyny

    -> Mus owocowy
    - pół dużego dojrzałego banana
    - pół dojrzałego mango
    - odrobina agaru (1/5 łyżeczki) lub 1 łyżeczka żelatyny

    W silikonowych foremkach układamy warstwami:
    1. Len i słonecznik - ziarna słonecznika podsmażamy do zrumienienia na patelni, łączymy z siemieniem lnianym i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki.
    2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem i stewią
    3. Mus owocowy - owoce blendujemy na mus i łączymy z rozpuszczoną substancją żelującą

    Wstawiamy do lodówki. W przypadku agaru na ok. 1 godzinę, a jeśli użyliśmy żelatyny na ok. 5 godzin.

    monikamajka12@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto - smacznie - zdrowo - lekko :D

    Malinowa owsianka z sokiem malinowo-lipowym Oleofarm

    Składniki:
    - 40 g płatków owsianych (4 łyżki)
    - 250 ml mleka
    - 1 łyżka soku malina z lipą Oleofarm
    - 100 g świeżych malin

    Płatki zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez płatki (ok. 10 minut). Mleko zagotowujemy. Wsypujemy płatki i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Pod koniec dodajemy sok malina z lipą Oleofarm, mieszamy. Po nałożeniu do miseczki przykrywamy warstwą świeżych, dorodnych malinek.
    Smacznego :)

    Idealne śniadanko, które sprawi, że poczujemy się lekko a nasze kubki smakowe będą zaspokojone :)

    Pozdrawiam
    Basiunieczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że ciasto drożdżowe jak najbardziej wkomponuje się w zdrową i lekką dietę wiosenną, tym bardziej, że cukier zastąpimy ksylitolem bądź stewią a niezdrową margarynę olejem z pestek winogron od Oleofarm, do tego mnóstwo pysznych, dojrzałych, słodkich owoców. Pycha!

    Co nam potrzeba:
    - 200 ml mleka
    - 50 g drożdży
    - 80 g ksylitolu
    - 250 g mąki tortowej
    - 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 100 ml oleju z pestek winogron Oleofarm
    - 2 jajka
    - aromat waniliowy
    - owoce: truskawki, borówki, maliny

    Przygotowanie:
    Mleko podgrzewamy, rozrabiamy w nim drożdże i połowę porcji ksylitolu. Odstawiamy na chwilkę. Następnie do miski wsypujemy 2 rodzaje mąki, pozostały cukier brzozowy oraz kilka kropelek aromatu, dodajemy jajka, wlewamy olej i nasze rozrobione drożdże. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odklejać się od ręki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu przykrywając ręczniczkiem. Czekamy ok. 30-40 minut aż wyrośnie.
    Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy ciasto i wsypujemy na wierzch letnie owoce, np. truskawki, borówki. Pieczemy 30 minut w temp. 150 stopni, następnie przez 20 min w 180 stopniach.

    Marysia

    OdpowiedzUsuń
  9. magdalena77727.05.2014, 18:09

    Pyszny koktajl, który oczyszcza organizm i dostarcza mnóstwa witamin.

    1/2 szklanki soku z aloesu Oleofarm
    1 łyżka lnu mielonego Oleofarm
    3/4 szklanki malin lub truskawek
    1/3 szklanki jagód
    1/2 szklanki wody
    1/2 łyżeczki młodego jęczmienia
    2-3 łyżki płatków owsianych górskich
    1 łyżeczka otrąb owsianych
    posłodzić według uznania, np. stewią lub syropem z agawy

    Płatki owsiane, len mielony i otręby należy namoczyć przez noc w 1/2 szklanki wody. Rano do blendera dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować. Posłodzić według uznania.
    Smacznego:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatka sezamowa

    Składniki:
    - 1/3 paczki mieszanki sałat
    - mały pomidor
    - 100 g serka wiejskiego
    - kilka cebulek marynowanych żółtych
    - kilka oliwek
    - 3 pomidory suszone
    - 1 łyża oleju sezamowego Oleofarm
    - 1 łyżka jogurtu naturalnego wymieszanego z ziołami
    - 1 łyżka nasiona sezamu

    Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na początku ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni. Jogurt naturalny wymieszać z różnymi ulubionymi ziołami. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą. Polać sałatkę jogurtem, posypać sezamem. Kwintesencję smaku stanowi olej sezamowy Oleofarm, którym polewamy przygotowaną sałatkę.

    Kasia D.

    OdpowiedzUsuń
  11. Aloesowy koktajl Oleofarm

    Potrzebne składniki:
    - 50 ml soku aloesowego z miąższem Oleofarn
    - pół pęczka zielonej pietruszki
    - świeży sok z 2 średnich jabłek (ok. 150 ml)
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - plasterek imbiru lub szczypta imbiru mielonego
    - 1 łyżeczka miodu

    Wszystkie składniki zmiksować/zblendować.

    Pozdrawiam i życzę smacznego
    Justka

    OdpowiedzUsuń
  12. Andrzej Rączka28.05.2014, 15:37

    Zupa wiosenna Oleofarm:
    Zupa:
    2 kg włoszczyzny
    3 listki laurowe
    8 ziaren pieprzu
    4 ząbki czosnku
    kawałek imbiru
    sól
    2 cebule
    1 pęczek natki
    Dodatki:
    10 dag makaronu ryżowego
    10 dag groszku cukrowego
    garść liści szpinaku
    garść kiełków fasoli mung
    po 1/2 pęczka kolendry
    dymki i mięty
    10 ostrych papryczek marynowanych
    1 limonka
    sos sojowy
    olej sezamowy Oleofarm
    sos rybny

    sposób przygotowania: Włoszczyznę pokrój. Składniki rosołu (bez cebuli i natki) zalej 3 l wody i zagotuj. Zmniejsz gaz, posól i gotuj na małym ogniu 40 minut. Cebulę pokrój na ćwiartki, przypal nad ogniem i razem z natką wrzuć do rosołu. Gotuj 30 minut. Odczekaj 10 minut i odcedź. Gotuj sam płyn (odkryty), aż zostanie 1,5 litra rosołu. Makaron ryżowy zalej gorącą wodą, odstaw. Kiedy zmięknie, odcedź i rozłóż do misek. Tuż przed podaniem do gorącego rosołu wrzuć groszek, potem liście szpinaku i kiełki fasoli. Rozlej do misek. Obok postaw pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do swojej miski po trochu wszystkiego, według uznania.

    Pyszna i smaczna zupka dla każdego na wiosenną dietę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wiosenna sałatka :-)
    1 papryka
    1 cebula
    3 pomidory
    1 zielony ogórek
    ser typu feta
    pęczek kopru
    Wszystko pokroić w kostkę a cebulę w piórka. Dobrze dać kolorową paprykę, gdyż apetyczniej to wygląda:-)

    sos:
    2 łyzki soku z cytryny
    5 łyzek oliwy z oliwek Oloefarm
    sól, pieprz
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka miodu
    1 zółtko

    Najpierw wlewamy sok z cytryny i od razu dodajemy sól i pieprz. W oleju sól się nie rozpuści, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i żółtko. Mieszamy i na koniec delikatnym strumieniem wlewamy oliwę.
    Można przygotować ten sos z słoiczku - potraktować go jak shaker ;-)

    pyszne i szybkie :-)
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  14. KOKTAJL ZDROWIA
    -250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    -pokrojona figa
    -namoczona morela w 100 ml 100%sok z rokitnika Oleofarm
    -łyżeczka siemienia lnianego
    -kostki lodu
    Wcześniej namoczoną morelę pokroić w paski i wraz z 100%sok z rokitnika Oleofarm przełożyć do blendera. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie zmiksować. Podawać z kostkami lodu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Koktajl mięta-jabłko z mielonym lnem

    Składniki:
    200 ml soku z brzozy z dodatkiem soku z jabłek Oleofarm
    200 ml wody
    1 płaska łyżka mielonego lnu Oleofarm
    1 małe zielone jabłko
    1/2 szklanki pokrojonego ogórka
    1 szklanka świeżej natki pietruszki
    1 szklanka świeżych liści mięty

    Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Spożywać od razu po przyrządzeniu. Idealnie smakuje, kiedy produkty potrzebne do zrobienia smoothie znajdowały się w lodówce. Koktajl jest bardzo orzeźwiający i syty. Ma delikatnie słodki. Pięknie pachnie świeżą miętą.

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja polecam pyszną, kolorową, bardzo zdrową i akurat „na czasie” sałatkę makaronową ze świeżą rukolą, truskawkami i winogronami:
    Potrzebujemy:
    – 1 opakowanie makaronu penne (najlepiej kolorowego)
    – 1 czerwoną cebulę
    – opakowanie świeżej rukoli
    – truskawki i winogrona

    Domowy sos winegret:
    – 5 łyżek oleju arachidowego Oleofarm
    – 5 łyżek oleju z orzechów laskowych Oleofarm
    – 6 łyżek octu balsamicznego białego
    – sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz

    Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Skoro zdrowa i lekka wiosenna dieta, to musi to być moja sałatka z rukoli, ziemniaków, małych marynowanych mozzarelli, oliwek i pomidorków koktajlowych. Ta sałatka jest hitem każdego spotkania, smakuje wybornie i pięknie wygląda. Najpierw przygotowuję mozzarelle, które marynują się około 3 dni, żeby przesiąkły aromatem przypraw i dodatków. Oto przepis: 500 g małych mozzarelli, 4 ząbki czosnku, 2 cebule (najchętniej 1 czerwona i 1 biała), 4 gałązki świeżego rozmarynu, 3 gałązki świeżego majeranku, 5 gałązek świeżego oregano, 6 gałązek świeżego tymianku, około 500 ml oliwy z oliwek Oleofarm, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Czosnek i cebule obieram. Czosnek kroję na plasterki, cebule w ósemki. Układam w szklanym naczyniu lub słoiku warstwy czosnku z cebulą i mozzarelli. Przesypuję każdą warstwę świeżymi (lub suszonymi jak ktoś nie ma świeżych) ziołami, solą i pieprzem. Na koniec zalewam wszystko oliwą, mozzarelle muszą być przykryte oliwą. Naczynie lub słoik szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki do przemacerowania.
    Sałatka:
    Ugotowane i przestudzone ziemniaki kroimy w dużą kostkę, dodajemy do nich przekrojone na pół oliwki i koktajlowe pomidory. Dodajemy umytą i osuszoną sałatę rukolę, marynowane mozzarelle, kilka łyżek oliwy wraz z ziołami z marynowanych mozzarelli i całość mieszamy. W razie potrzeby dosalamy solą morską. Ta sałatka idealnie pasuje na piknik i letnie przyjęcie z przyjaciółmi.
    Laura
    a763@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepraszam, ale kiedy dostaniemy te tzw. kupony do Oleofarm? Bo ja jeszcze nic nie dostałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do niedzieli czekam na dane od wszystkich nagrodzonych osób. W poniedziałek wysyłam info do Oleofarm, więc podejrzewam, że w przyszłym tygodniu otrzymacie od firmy e-maile ze szczegółami.

      Usuń
  19. O, dziękuję!! Już wysyłam dane;) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).