4 lipca 2014

"FIT od Kuchni. Jedz na zdrowie!" J. Bilczyński - recenzja książki

Książkę "FIT od Kuchni. Jedz na zdrowie!" J. Bilczyńskiego wygrałam jakiś czas temu w konkursie. Po zapoznaniu się z nią, postanowiłam ją zrecenzować, ponieważ na pewno znajdą się osoby, które będą zainteresowane szczegółami zawartymi w książce.
Przyznam, że nazwisko autora niewiele mi mówiło. Okazuje się, że Jacek Bilczyński jest z wykształcenia dietetykiem i trenerem personalnym. Jest też ekspertem portalu facet.interia.pl oraz autorem artykułów w miesięczniku kulturystycznym KiF. To również były trener m.in. Anny Bałoń (uczestniczki Top Model).


To już druga książka Jacka Bilczyńskiego (zachęcony sukcesem swojej pierwszej książki, "FIT jest Sexy", napisał "FIT od Kuchni", która jest kontynuacją pierwszej). 
"Książka skierowana jest zarówno do kobiet jak i mężczyzn, którzy pragną świadomie zmienić swój styl życia i nauczyć się nawyków, które staną się fundamentem zdrowego stylu życia".  

Co w niej jest zawarte, prezentuje szczegółowy spis treści:


Książka obala wiele mitów żywieniowych, dotyczących np. tłuszczu, pieczywa, mleka, soli czy cukru.


Znajdziemy w niej informacje i wskazówki jak czytać etykiety, jakie produkty mogą nasilać spalanie tkanki tłuszczowej, jak radzić sobie z głodem, jak pozbyć się nałogu nikotynowego, jak poprawić odporność, jak wrócić do formy po świętach - czyli wszystko to, z czym spotykamy się w codziennym życiu. Czytelnicy znajdą w niej także odnośniki do materiałów wideo, które pozwolą poszerzyć ich wiedzę.

' "FIT od Kuchni" nie jest książką o dietach, a kulinarnym przewodnikiem, który uczy jak wygodnie, zdrowo i dietetycznie zadbać o swoje życie "od kuchni" '. 

Przepisy zajmują połowę książki, są łatwe w przygotowaniu, a na zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie.
Autor prezentuje przepisy na znane potrawy, ale zdrowszej wersji (np. tiramisu czy też sernik). Pokazuje, że fast foody (pizza, hamburger), po odpowiednich modyfikacjach (zastosowanie razowej mąki i makaronu lub odtłuszczonego nabiału), mogą być zdrowe i niskokaloryczne.

Przy każdym przepisie podane są wartości kaloryczne i odżywcze potrawy.





Podsumowując, większość porad i wskazówek zawartych w książce wcześniej już znałam, ale dla osób, które nigdy nie interesowały się tym, co jedzą, książka może być pomocna, ponieważ porusza wiele zagadnień, z którymi spotykamy się na co dzień. 
Książka wydana na dobrym papierze, przyjemnie się ją przegląda. Co jakiś czas napotykamy w niej duże reklamy, poprzez co chwilami sprawia wrażenie, że czytamy czasopismo ;).
Największym atutem książki są przepisy. Jest ich dużo, są łatwe w przygotowaniu i na pewno każdy coś dla siebie znajdzie.
Często zamieszczam na blogu przepisy na zdrowsze zamienniki tradycyjnych potraw, więc przepisy w książce aż tak bardzo mnie bardzo nie zaskoczyły ;), niemniej jednak postaram się wyszukać jakiś ciekawy przepis i zamieścić go na blogu.
 
Autor: Jacek Bilczyński

Wydawnictwo: PressFactory Sp.z o.o.
Cena: 37 zł
Stron: 210
Okładka: miękka

1 komentarz:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).