25 lipca 2014

Razowe ciasto z mąki graham z porzeczkami

Ciasta z mąki graham jeszcze nie piekłam. Jak się okazało, to był dobry pomysł - ciasto wyszło miękkie, lekko słodkie, z kwaśnym dodatkiem owoców. Na drugi dzień odrobinę się kruszyło (następnym razem dodam więcej oleju).
Składniki na dużą blaszkę:

  • 2 szklanki mąki graham (typ 1850)
  • 1 szklanka mąki pszennej (typ 650) lub owsianej/orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (lepiej dać trochę więcej)
  • 1 olejek waniliowy
  • kwaśne owoce (np. porzeczki)
  1. Do jednej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. 
  2. W drugiej misce połącz: jaja, mleko, olej, olejek, a następnie masę wlej do suchych składników. 
  3. Wymieszaj i przełóż do formy. Na wierzchu ułóż owoce.
  4. Piecz w 180'C przez ok. 35 minut.





7 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie :), będę zaglądać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) I jakie zdrowe! Dzięki za udział w akcji, pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję z komentarz i cieszę się, że smakowało :).
      Zachęcam do kolejnych eksperymentów z przepisami z bloga.

      Usuń
  4. Czy z tej mąki jest smaczne ciasto.Czy różni się dużo smakiem od pszennej lub portowej.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde ciasto z mąki razowej, zamiast zwykłej pszennej będzie miało nieco inną teksturę oraz ogólnie inne wrażenie będzie podczas jedzenia. Ciasta razowe są również smaczne, a dla osób, które muszą jeść z niskim IG jest to świetne rozwiązanie.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).