1 sierpnia 2014

Gomasio - domowa sól sezamowa

Gomasio - domowa sól sezamowa
Sól sezamowa to doskonałe źródło wapnia, żelaza, witamin A i B.
Gomasio można dodawać do wielu potraw (sałatek, warzyw, dań obiadowych, itp.). Przepis z książki "Odżywianie dla zdrowia".

Proporcje sezamu i soli można zmieniać według upodobań (najczęściej stosuje się 10:1).

  • 120 g nasion sezamu (niepełna szklanka)
  • 10 g soli morskiej (1 łyżka)

  1. Sezam namoczyć przez 6-8 godzin. Odsączyć.
  2. Uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, co jakiś czas mieszając, aż uzyska złotobrązowy kolor. Na koniec dodać sól, wymieszać i przełożyć na talerz do ostudzenia.
  3. Następnie sezam utrzeć w moździerzu lub zmielić blenderem (nie musi być zmielony na pył, mogą być większe kawałeczki).
  4. Przechowywać w szklanym słoiku przez ok. 2 tygodnie. 

9 komentarzy:

  1. bomowy pomysł:) sama bym na to nie wpadła;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Na pewno niedługo wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A po co wcześniej moczyć przed prażeniem? Nie można suchego uprażyć, zblendować i połączyć z solą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W celu zneutralizowania kwasu szczawiowego (który wiąże w organizmie mikroelementy, np. wapń, magnez i sprawia, że są nieprzyswajalne).

      Usuń
  4. Czy ten odsączony sezam ma być całkowicie suchy czy może być wilgotny? Nie wyobrażam sobie prażyć wilgotnego ale jeśli się da to spróbuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być wilgotny, jak wrzucisz na rozgrzaną patelnię, szybko wyschnie.

      Usuń
  5. a co z tłuszczami trans..czy prażenie sezamu nie powoduje ich powstania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wysokich temperaturach powstają tłuszcze trans. Z drugiej strony, prażenie dodaje ciekawego posmaku sezamowi, więc można pójść na kompromis i podgrzać sezam na mniejszym ogniu ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).