7 sierpnia 2014

Konkurs z firmą Evita

Zapraszam Was do kolejnego konkursu :). Tym razem nagrody przewidziane są dla 5 osób.  
Możecie wygrać bony na aromatyczne zakupy w sklepie z przyprawami Evita.





Wartość bonów, w zależności od zdobytego miejsca:
1 - 80 zł, 
2 - 60 zł, 
3 - 50 zł,
 4 - 30 zł,
5 - 30 zł.

 
Zasady:
1. Wybierz przyprawę/przyprawy z asortymentu sklepu i opisz danie, które z przygotujesz z ich użyciem.
Przepis (lub opis dania) zamieść w komentarzu poniżej. Podpisz swój komentarz, możesz również zostawić swój e-mail (wówczas skontaktuję się z
Tobą w przypadku wygranej). 
2.
Możesz zgłosić tylko jedną propozycję. 
3. P
olub profil Szybkie gotowanie na FB (będzie mi bardzo miło) oraz sponsora nagród Evita.
4. Konkurs trwa od 07.08 - 18.08.2014 r. 
5. Wyniki zostaną podane na blogu w ciągu 2 dni od zakończenia konkursu, w tym poście.
6. Zwycięzcy, którzy nie zostawią swojego adresu e-mail będą zobowiązani do skontaktowania się ze mną mailowo w ciągu 4 dni od ogłoszenia wyników (po tym czasie zostaną wybrane kolejne osoby). 


            

              
                        -----------------------------------------------19.08.2014------------------------------------------------
 
Dziękuję Wam za przesłane zgłoszenia :). Bony na zakupy do sklepu Evita trafią do:

1. Jagoda
2. Adrianka Ada
3. Asia
4. Antenka
5. Magda Horabik

Skontaktuję się z Wami e-mailowo i prześlę dalsze informacje. Osoby, które nie zostawiły swoich e-maili, proszę o kontakt w ciągu 4 dni.

20 komentarzy:

  1. Domowe kluchy tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim w towarzystwie bazyliowego pesto okraszone sezamem:

    Kluchy:
    1 jajko
    2 żółtka
    1,5 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki czosnku niedźwiedziego (Evita)
    odrobinka wody (w razie konieczności)

    1. Zagnieść ciasto, rozwałkować. Kroić pasy o szerokości 1 cm i dowolnej długości (ja preferuję 10 cm)
    2. Wrzucić na osolony wrzątek, zagotować i gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 4-5 minut

    Pesto:
    Szklanka liści ze świeżej bazylii
    Garść orzeszków piniowych
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Płatki czerwonej papryki (Evita)
    sól pieprz

    1. Na patelni uprażyć orzechy, zblendować z pozostałymi składnikami.
    2. Nałożyć na ugotowany makaron i posypać obficie białym sezamem (Evita)

    klaudiaannacebula@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak myślę o przyprawach, od razu na myśl przychodzi mi SZAFRAN, którego wręcz ubóstwiam w kuchni:) A jeżeli szafran i końcóweczka lata, to i pełne smaku, koloru, aromatyczne risotto z kurkami, dojrzała dynią i szafranem:) achhhhhh nie mogę sobie wyobrazić lepszego początku jesieni:)

    Składniki:

    400g dyni
    300g ryżu
    250g kurek
    700ml rosołu (u mnie mięsno - warzywny)
    3 łyżki masła
    1 cebula
    50 -70 g tartego parmezanu
    2 szczypty szafranu
    2 szczypty tymianku
    sól i pieprz do smaku

    Kurki oczyścić.
    Cebulę posiekać.
    Dynię obrać, pokroić w kosteczkę.
    Na niewielkiej ilości masła podsmażyć kurki wraz z ok. 2 szczyptami tymianku.
    Podsmażone kurki ściągnąć z patelni na talerz.
    Osobno na ok. łyżce masła podsmażyć cebulę dynię.
    Do podsmażonej cebuli, dyni dodać ryż.
    Ryż odsmażać kilka minut, do momentu aż zbieleje.
    Całość zalać ok. szklanką rosołu.
    Dodać resztę masła.
    Risotto podlewać regularnie kolejnymi partiami bulionu.
    Dodać szafran.
    Całość dusić na niewielkim ogniu ok. 15-20 minut.
    Pod koniec gotowania dodać parmezan.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem.
    Gotowe risotto ma być kleiste , ale ryż nie może być rozgotowany.
    Przed podaniem, gotowe risotto posypać uprzednio podsmażonymi kurkami.
    Podawać na ciepło.

    biuuro@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    ja wykorzystam ze sklepu Evity carry, kurkumę oraz imbir :)


    Kurczak carry z pomidorkami cherry

    Kurczak w sosie carry z pysznymi pomidorkami cherry. Duża ilość przypraw pobudza trawienie, do tego delikatne białe mięso kurczaka. Ostre chili równoważy imbir, tworząc pyszny esencjonalny sos.

    Składnik dla 4 osób:

    3 filety z piersi kurczaka
    250-300 ml śmietany kremówki 30 % lub mleczka kokosowego
    2-3 ząbki czosnku
    sok z połowy cytryny
    2 łyżeczki carry
    2 łyżeczki kurkumy
    łyżeczka imbiru
    7-10 pomidorków cherry
    ok.1/2 papryczki chili lub domowa oliwa z chili
    5-6 łyżek oliwy z oliwek
    pieprz biały
    sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania
    kilka gałązek świeżego tymianku

    Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać śmietaną, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę pogotować. Pod koniec dołożyć świeżego tymianku. Podawać z ryżem, kuskusem lub carry.

    Smacznego, jest pysznie !, mój syn kocha to danie!.

    Agnieszka

    marszn1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.
    Karkówka duszona w czosnkowych płatkach.
    Z przypraw wykorzystam:
    1. płatki czosnku http://www.smakorientu.com/przyprawy/776-Czosnek-platki--5901688120163.html
    2. liść laurowy http://www.smakorientu.com/przyprawy/814-Lisc-laurowy--5901688120538.html
    3. pieprz czarny http://www.smakorientu.com/przyprawy/835-Pieprz-czarny-mielony--5901688120699.html
    4. sól morska http://www.smakorientu.com/przyprawy/910-Sol-morska--5901688121603.html
    5. warzywko http://www.smakorientu.com/przyprawy/878-Przyprawa-do-rosolu-duza--
    5901688121047.html
    6. ziele angielskie http://www.smakorientu.com/przyprawy/924-Ziele-angielskie-owoc--5901688121443.html

    Składniki:
    500-600 g karkówki
    przyprawy: sól morska, pieprz czarny mielony, ziele angielskie- 5 ziarenek , liść laurowy- 5 sztuk, suszone grzyby- garść, łyżeczka warzywka(przyprawy do rosołu).
    0,5l wody
    garść płatków czosnkowych
    jogurt typu greckiego do zagęszczenia,
    łyżeczka mąki

    Wykonanie:
    Karkówkę kroje w 1cm plastry i lekko je rozbijam - obsmażam z każdej strony przez pół minutki.
    Zalewam to 0,5l wody-połowa wyparuje podczas duszenia, wrzucam przyprawy.
    Dusimy na wolnym ogniu około 1,5h, od czasu do czasu mieszając.
    Około 0,5h przed końcem dodaje płatki czosnkowe.
    Robimy sos -mąkę wsypujemy do małego słoika, do tego dajemy 100g jogurtu, trochę ciepłej wody i zakręcamy, potrząsamy do jednolitego połączenia składników.
    Wlewamy to do gotowego mięska, mieszamy i jeszcze 5 min gotujemy.
    Podajemy z ogórkiem kiszonym/małosolnym i ziemniakami bądź kaszą!

    Dziękuję
    Kinga Latosińska kiad@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis na CIASTO MARCHEWKOWE z użyciem cynamonu, kardamonu, imbiru, gałki muszatołowej oraz kwiatu muszkatu:

    Składniki:
    4 jajka
    2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
    6 łyżek stewii w proszku
    3 szklanki marchewki startej na tarce
    1 i 1/4 szkl oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
    1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta kwiatu muszkatu
    sok z połówki cytryny i skórka otarta z tej połówki cytryny
    garść orzechów (dowolnie ja dodaję zwykle podprażone na suchej patelni orzechy włoskie)
    szczypta soli

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać żółtka i stewię. Dodać do masy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, olej i marchewkę, wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową oraz orzechy(uważać, żeby pestki z cytryny nie dostały się do środka). Przełożyć ciasto do blachy, piec ok. 50 minut w 180 stopniach – gdy ciasto wyda się zbyt wilgotne na ostatnie 5 min można włączyć termoobieg (choć ja tego nie robię bo lubię wilgotne ciasto).
    Ciasto również dobrze smakuje przełożone marmoladą różaną lub powidłem śliwkowym – wedle uznania.

    turkusowa88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Mając do wyboru tak wspaniałe przyprawy w sklepie Evita, chętnie zrobiłabym:
    Pikantne szisz kebaby z grilla.
    Robię takie czasem na imprezie grillowej i zawsze szybko znikają:).
    Ze sklepu wykorzystam mielony czosnek, chili, mielony kminek, mieloną kolendrę, shoarmę czerwoną, suszoną natkę pietruszki, sól cebulową, przyprawę do grilla

    500 g zmielonej jagnięciny
    1 duża posiekana cebula
    1 jajko
    1 łyżeczka zmielonego kminku
    1 łyżeczka zmielonej kolendry
    1/2 łyżeczki soli cebulowej
    1/2 łyżeczki mielonego czosnku
    1 łyżeczka sproszkowanego chili
    1/2 łyżeczki przyprawy do grilla
    2 łyżki posiekanej suszonej natki pietruszki
    1/4 łyżeczko shoarmy czerwonej
    1 łyżka oleju

    Wszystkie składniki, z wątkiem oleju, wrzucamy do robota i dokładnie miksujemy. Przekładamy masę do lodówki na ok. pół godziny.
    Po tym czasie z masy formujemy podłużne kiełbaski (dłonie obsypujemy mąką, aby mięso się nie przyklejało).
    Tak uformowane kiełbaski nadziewamy na kijki do szaszłyków i smarujemy lekko olejem.
    Pieczemy na rozgrzanym grillu, obracając je co 2-3 minuty, aż zbrązowieją (ok. 10-15 minut)
    Podajemy z sosem czosnkowym lub pikantnym pomidorowym i z jakąś sałatką.
    Smacznego!

    Pozdrawiam,
    Jagoda

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,
    chętnie skusiłabym się na cynamon firmy Evita, a moja propozycja to ZAPIEKANA POLENTA Z MORELAMI
    Składniki:
    -6 łyżek kaszy kukurydzianej
    -1 banan
    - 5 moreli
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżka jogurtu naturalnego
    Przygotowanie:
    1.Kaszę kukurydzianą ugotować (cały czas mieszając, aż wchłonie cały płyn).
    2.Banana zblendować i wymieszać z kaszą.
    3.Morele obrać ze skórki.
    4.W formie do zapiekania ułożyć warstwę kaszy, następnie morele posypane cynamonem i na wierzch kolejną warstwę kaszy oprószoną cynamonem.
    5.Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180stopni.
    6.Podawać z jogurtem naturalnym.

    magdalenakuchaja@gmail.com

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zdecydowanie wybieram danie wytrawne, do tego wegetariańskie :)
    Proponuję bazyliowo-pomidorowe tofu smażone z makaronem
    Składniki:
    •Porcja makaronu (ja polecam penne)
    •0,5 kostki tofu wędzonego
    •1 łyżeczka mielonej Bazylii Evita
    •sól, pieprz
    •2 łyżki koncentratu pomidorowego
    •1 łyżeczka sosu sojowego
    •1 łyżka oleju
    •1 garść pestek słonecznika

    Tofu odsączamy z nadmiaru wody i kroimy na mniejsze kosteczki. Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w niej makaron aby był al'dente. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy tofu. Smażymy je aż zdobędzie chrupiącą skórkę. Koncentrat pomidorowy mieszamy z bazylią Evita, solą, pieprzem i sosem sojowym. Makaron po odcedzeniu dodajemy na patelnię do tofu i zalewamy naszym pomidorowo-bazyliowym sosem. Całość smażymy ok. 10 min. Danie wykładamy na talerz, a na koniec posypujemy je ziarnami słonecznika, które uprzednio możemy podprażyć dla lepszego efektu. Smacznego! :)
    Pozdrawiam,
    Natalie

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeżeli ktoś nie ma facebooka, wówczas nie może wziąć udziału w konkursie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaproponuję zwykłą, choć zarazem niezwykłą sałatkę owocową z anyżem, dostępnym w sklepie Evita :)

    Potrzebne składniki:
    - 1,5 szklanki wody
    - 1 łyżka brązowego cukru
    - 2 gwiazdki anyżu
    - 2 łyżki soku z limonki
    - 1 mały ananas, pokrojony w kostkę
    - 1 mały melon, pokrojony w kostkę
    - 0.5 g liczi, bez pestek
    - 200 g bezpestkowych czerwonych winogron
    - 1/2 szklanki porozrywanych listków mięty

    Przygotowanie:
    1. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i anyż. Ciągle mieszając, podgrzewać na dużym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać sok z limonki, wmieszać i odstawić do ostygnięcia. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny. Następnie syrop przecedzić.
    2. Do salaterki włożyć przygotowane owoce. Polać syropem i wymieszać.

    Pozdrawiam
    Marysia
    :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jabłka pieczone z jagodami z sosem jogurtowym

    Na 2 porcje potrzebujemy:
    2 duże jabłka
    200 g owoców jagodowych (maliny, jagody, jeżyny)
    2 ziarna kardamonu Evita
    100 g jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki miodu

    1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200*C
    2. Z jabłek wykrój szypułki, a następnie wydrąż od strony ogonka otwór o średnicy ok. 4 cm. W każdy otwór włóż ziarenko kardamonu. Nożem płytko natnij skórkę wokół jabłka, w połowie jego wysokości.
    3. Odłóż większą garść owoców, a pozostałymi napełnij wydrążone jabłka i postaw w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut, aż będą miękkie.
    4. W tym czasie pozostałe owoce przetrzyj przez sitko do miseczki. Dodaj jogurt naturalny oraz miód. Wymieszaj.
    5. Jabłka wyjmij z piekarnika i polej owocowym sosem jogurtowym.

    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kluseczki kładzione szpinakowe z mięsnym sosem

    Kluseczki przygotowuję "na oko", więc ciężko podać mi dokładny przepis. Składniki: szpinak mrożony rozdrobniony, mąka, jajko, sól, czosnek granulowany Evita.
    Szpinak odparowujemy i studzimy, łączymy z pozostałymi składnikami. Zieloną masę nabieramy łyżką i kładziemy do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu wyciągamy

    Sos: Pierś kurczaka, cebula, olej, sól, przyprawa do gyrosa Evita, papryka chilli mielona Evita, śmietana
    Piersi kroimy w kostkę, cebulę w piórka, smażymy na oleju posypując przyprawami. Po usmażeniu dodajemy śmietanę.

    Justyna
    e-mail: tyskatyska88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! Evita posiada bardzo duży wybór przypraw. Chętnie wykorzystałabym kilka z nich do przygotowania prostego deseru z teraz łatwo dostępnymi śliwkami.

    Aromatyczne śliwki z jogurtem

    1l wody
    pół szklanki soku pomarańczowego
    1 laska wanilii
    1/3 szklanki brązowego cukru
    1 pasek skórki z pomarańczy
    2 gwiazdki anyżu
    4 goździki
    1 łyżeczka przyprawy do pierników
    1 laska cynamonu
    8 dużych czerwonych śliwek/16 małych fioletowych
    duże opakowanie jogurtu naturalnego

    Do rondelka wlać wodę i sok pomarańczowy. Wanilię przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka i włożyć do rondelka razem ze strąkiem. Dodać cukier, skórkę i przyprawy. Ciągle mieszać, do momentu rozpuszczenia się cukru. Włożyć śliwki i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez około 10 minut. Śliwki wyjąć i włożyć po kilka sztuk do miseczki, zalać syropem, pozostawiając 2 łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Jogurt wymieszać z pozostałym syropem. Polać nim śliwki.
    Wskazówka: Jeżeli skórki śliwek są twarde warto przed podaniem je obrać.

    Do potrawy użyłabym następujących przypraw z asortymentu Evita:
    1. Wanilia laska
    http://www.smakorientu.com/przyprawy/920-Wanilia-laski--5901688121412.html
    2. Anyż gwiazdki
    http://www.smakorientu.com/przyprawy/762-Anyz-gwiazdki--5901688120026.html
    3. Goździki całe
    http://www.smakorientu.com/przyprawy/789-Gozdziki-cale--5901688120279.html
    4. Przyprawa do piernika
    http://www.smakorientu.com/przyprawy/874-Przyprawa-do-piernika--5901688121016.html
    5. Cynamon laski
    http://www.smakorientu.com/przyprawy/769-Cynamon-laski--5901688120095.html

    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Aromatyczne curry warzywne z jogurtem

    SKŁADNIKI:
    2 łyżeczki oleju
    20 g świeżego, utartego imbiru
    3 dymki
    2 ząbki czosnku
    1 zielona papryczka chili
    1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    1 łyżeczka garam masala
    1 łyżeczka mielonego curry
    1 łyżeczka mielonej kurkumy
    2 średnie jabłka
    1 łyżka soku z cytryny
    2 szklanki wywary warzywnego
    pół małego kalafiora
    4 małe żółte patisony
    2 małe zielone cukinie
    150 g listków szpinaku
    200 g chudego jogurtu

    W woku rozgrzej olej. Włóż imbir, pokrojoną na cienkie plasterki dymkę, zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili, kardamon, curry i kurkumę. Smaż, aż przyprawy zaczną aromatycznie pachnieć. Dodaj grubo starte jabłka, sok z cytryny i wywar. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj różyczki kalafiora, pokrojone na połówki patisony oraz pokrojoną na grube plastry cukinię. Gotuj bez przykrycia, aż warzywa będą miękkie. Zestaw z ognia. Tuż przed podaniem do curry dodaj szpinak oraz jogurt i dokładnie wymieszaj. Można podać z długoziarnistym ryżem.

    Pyszna, lekka i sycąca potrawa, która smakuje wybornie :) Zapach w kuchni gwarantowany :)

    k-krystiana@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Evita to sklep który nieraz do mojej kuchni zawita .Kto w tej cudownej krainie smaku po raz pierwszy startuje pięć procent rabatu na start zyskuje .Ta marka w Sosnowcu przy ulicy Kisielewskiego 11/111 się narodziła a moją rodzinkę niesamowitym Smakiem Orientu wzbogaciła .Mój men to typowy CHŁOP ŚLĄSKI w barach szeroki a w pupie wąski .On w ogóle się tym nie przejmuje zwłaszcza gdy z moim dzieckiem w kuchni Ajntoph w garze odnajduje .Sprawia mi wiele radości przygotowanie tej pysznej zupki do której potrzebne nam będzie jeden kilogram wieprzowych kości .Zupa ta na Śląsku znana jest od lat a ,,Jarzynkowa Extra '' zapewnia jej magiczny smak .Nieraz się nad nią cała moja rodzinka rozczula gdy pływa w niej ,,PRAŻONA CEBULA ''.Gdy słyszę najpiękniejsze śląskie przyśpiewki dodaje do mojej zupy dwie świeże marchewki ,0.5 pora nawet jeśli leje się pot z czoła ,w niepowtarzalny świat mnie zabiera 1/4 selera .Dla kuchennej rozpusty potrzebne będzie nam 50 gram białej kapusty oraz 3 łyżki pszennej mąki by rozpoczynać pięknie letnie dzionki,2 łyżki masła aby nam zupka w talerzyku nie trzasła ,ziele angielskie i liść laurowy ,który dzięki marce Evita jest wysoko gatunkowy .Kości wodą zalewamy a do tej czynności cała rodzinkę zapraszamy .Gotujemy w osolonej wodzie następnie liść laurowy i ziele angielskie dodajemy i zbytnio w kuchni nie szalejemy .Następnie wsypujemy jarzynką z córeczką lub synkiem :) .Chyba zgodzicie się z moim gustem ,że po 15 minutach wrzucamy do gara :seler ,por i białą kapustę .Później z wujkiem Staszkiem robimy zasmażkę .Masło w rondelku rozgrzewamy mąkę dodajemy ,mieszamy a gęstą masę uzyskamy .Życzę wszystkim smacznego bo dzięki marce Evita mamy w kuchni wiele dobrego .http://zapisz.net/view.php?filename=134_evita1.jpg kochanka97@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Ziołowe szaszłyki-smakołyki pod patronatem Evity oraz Małgorzatki ;)

    Składniki:

    600 g łopatki lub karkówki bez kości albo innego nadającego się na grilla mięsa (polecam odważnym poliki wołowe albo łatę wołową, np. bawetę - pychota, choć brzmi groźnie...)
    200 g boczku wędzonego
    2-3 cebule (u mnie czerwona i biała)
    1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
    1 szklanka piwa (najlepiej ciemne, ale niekoniecznie)
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki ziół Małgorzatki firmy EVITA --> http://www.smakorientu.com/przyprawy/925-Ziola-malgorzatki--5901688121467.html
    pieprz, sól, papryka słodka i ostra

    Przygotowanie:

    Tu nie ma mowy o spontaniczności - trzeba się przygotować kilka godzin, a najlepiej dzień wcześniej. Z wina, piwa, oliwy i przypraw (nie żałujmy ziół Małgorzatki, niech sobie zaszaleją...) robimy marynatę (najlepiej w gęsiarce/brytfance/naczyniu żaroodpornym), w której ląduje mięso (nie boczek) pokrojony na spore kawałki (mniejsze mogą się rozpadać, a po co marnować mięcho...). Wkładamy to do lodówki na kilka godzin, niech się zmaceruje.

    Na 2 godziny przed grillowaniem naczynie z aromatyczną zawartością ląduje w piekarniku w temperaturze 100-110 stopni Celsjusza. Przez 60-80 minut mięso będzie się teraz dusić we własnych sokach i alkoholu, nabierając aromatu i wilgotności. Jeśli ktoś lubi cukinię, może ją dorzucić do puli - taka gorąca kąpiel też jej dobrze zrobi.

    Potem studzimy zawartość brytfanki i odsączamy na sicie lub cedzaku.

    Z tak przygotowanego mięsa sporządzamy szaszłyki, łącząc je z boczkiem i cebulą na specjalnych szaszłykowych kijkach lub szpilach.

    Grillujemy na małym ogniu, aż cebula i boczek dojdą do właściwego stanu (15-20 minut, nie za długo, bo się zwęgli, a zwęglone mięso jest rakotwórcze!).

    Podajemy z musztardą, keczupem, grillowanym chlebem i z czym dusza zapragnie. Takie szaszłyki - delikatne, wilgotne, aromatyczne podbiją serce nawet największego smakosza!

    A tu foto - bo ja nie kłamię! :P
    https://www.dropbox.com/s/mv391ci5vlwtal3/4.jpg
    anulawawrzyniak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Do naszego rodzinnie ulubionego dania z asortymentu sklepu koniecznie będziemy potrzebować:
    http://www.smakorientu.com/przyprawy/785-Garam-masala--5901688120248.html
    Garam masala, oraz:
    2 filety z kurczaka
    mleczko kokosowe
    czarnuszkę/pół łyżeczki
    masło/łyżeczkę
    kumin/pół łyżeczki
    curry/szczypta
    kurkuma/szczypta
    chili/ szczyptę
    1 dojrzały pomidor lub koncentrat pomidorowy-2 łyżeczki
    2 torebki ryżu
    parmezan do posypania

    Kurczaka pokrojonego w kostkę podsmażamy do odparowania soków, dodajemy po kolei przyprawy, koncentrat pomidorowy, 150ml mleczka kokosowego, masło. Na ugotowany ryż dodajemy kurczaka z sosem i posypujemy startym parmezanem.

    Ta potrawa gości na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu, wszyscy ją lubimy, zwłaszcza nasza córeczka Kasia, smakosz różnorakich kuchni.
    anya_86@wp.pl
    Ania K-G

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja proponuję wyjątkowy przepis z wykorzystaniem nie jednej, ale kilku bardzo aromatycznych przypraw Evita: rozmarynu, majeranku, oregano i tymianku. Proponuję marynowane w apetycznych ziołach Evita małe mozzarelle, które są hitem każdego letniego spotkania, smakują wybornie i pięknie wyglądają. Spróbowałam ich po raz pierwszy kilka lat temu na pikniku u koleżanki, od tej pory przygotowuję je każdego roku, nie tylko w sezonie letnim. Są rewelacyjne, zachwycą swoim smakiem i wyglądem nawet najbardziej wybredną osobę. Najczęściej robię je około 3 dni przed przyjęciem, żeby przesiąkły aromatem przypraw i dodatków. Bardzo pasują do świeżego białego pieczywa, bagietki lub ciabatty, którą uwielbiam. Dodaję je również do sałatki z pomidorami i rukolą. Oto przepis: 500 g małych mozzarelli, 4 ząbki czosnku, 2 cebule (najchętniej 1 czerwona i 1 biała), 4 gałązki suszonego rozmarynu Evita, 3 gałązki suszonego majeranku Evita, 5 gałązek suszonego oregano Evita, 6 gałązek suszonego tymianku Evita, około 500 ml dobrej oliwy extra virgin, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Czosnek i cebule obieram. Czosnek kroję na plasterki, cebule w ósemki. Układam w szklanym naczyniu lub słoiku warstwy czosnku z cebulą i mozzarelli. Przesypuję każdą warstwę suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Na koniec zalewam wszystko oliwą, mozzarelle muszą być przykryte oliwą. Naczynie lub słoik szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki do przemacerowania.
    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Nasze popisowe danie dla wygłodniałych gości :) Ciasto (placek) ziemniaczane z dipem z grzybów i orzechów

    Dip:
    -2 ząbki czosnku
    -200 g dowolnych świeżych grzybów mieszanych
    -60 g orzechów włoskich
    -50 g majonezu
    - Przyprawa grzybowa ''Evita'' pół łyżeczki
    - Majeranek "Evita" łyżeczka
    - Pieprz biały i czarny mielony "Evita" po pół łyżeczki
    - Sól czosnkowa "Evita" łyżeczka płaska
    - Cebula suszona mielona "Evita" łyżeczka

    Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.Orzechy włoskie posiekać i podprażyć na patelni.Grzyby razem z czosnkiem miksujemy na dip,dodajemy majonez,wszystkie przyprawy oraz orzechy i mieszamy by wszystko się połączyło.Wkładamy do lodówki b by się schłodziło.

    Ciasto ziemniaczane
    - Pęczek natki pietruszki
    - 2 średnie cebule
    - 3 duże garście oliwek zielonych
    - 700 g ziemniaków
    - 50 g masła
    - 4 łyżki śmietany 12%
    - 2 łyżki majonezu i musztardy
    - 3 jajka
    - Sól ziołowa "Evita" łyżeczka
    - Pieprz czarny mielony "Evita" pół łyżeczki
    - Przyprawa do ziemniaków "Evita" łyżeczka
    - Kurkuma mielona "Evita" pół łyżeczki
    - Pomidor z czosnkiem niedźwiedzim "Evita" 2 łyżeczki
    - Papryka słodka mielona "Evita" łyżeczka

    Cebulę kroimy w kostkę,oliwki na połówki,a pietruszkę siekamy przekładamy na talerz.Ziemniaki obieramy,kroimy na kawałki i gotujemy aż będą pół miękkie.Masło topimy i mieszamy w misce z majonezem,śmietaną,musztardą,jajkami i wszystkimi przyprawami.Ugotowane ziemniaki miksujemy na malutkie kawałki i mieszamy z zawartością talerza i miski przekładamy do kwadratowej formy i pieczemy 40 minut w temp.180 stopni lub do momentu aż ciasto będzie zwarte.Podajemy ciepłe z dipem grzybowym.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).