25 sierpnia 2014

Kotlety mielone z brokułami, bez panierki i jajek

Kotlety mielone bez panierki i jajek , z brokułami
Kolejna wersja kotletów - tym razem bez panierki (szybciej się je robi) i bez jajek, za to z dodatkiem brokułów oraz pieczarek.

  • 500 g mięsa mielonego (z szynki lub z indyka)*
  • 150 g pieczarek
  • 1 szklanka ugotowanego brokuła 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • ok. 1/3 szklanki bułki tartej 
  • sól i pieprz
  • szczypta czerwonej papryki
  • olej do smażenia 
  1. Cebulę podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone pieczarki.
  2. Brokuły pokroić na bardzo drobne kawałki.
  3. Do miski przełożyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać. 
  4. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.
  5. Formować kotlety i smażyć na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 

* Mięso Najlepiej zmielić samemu w domu. Jeśli kupujecie gotowe, koniecznie sprawdźcie jego skład.

6 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis, do tej pory zawsze robiłam z jajkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do eksperymentów w kuchni, bo kotlety nie muszą smakować zawsze tak samo :)

      Usuń
  2. Ja tak samo zawsze z jajkiem i w panierce taki rewolucyjny pomysł mam nadzieje że bardzo smaczny muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam ,są wspaniałe , rodzinka się zajadała , ten brokuł nadaje wspaniałego specyficznego smaku , polecam !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Dziękuję za komentarz. Cieszę się, że Wam również spodobały się kotlety w tej wersji :)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).