4 września 2014

Aromatyczny szisz kebab z grilla

Szisz kebab z grilla
Szisz kebab wychodzi pyszny i mocno aromatyczny od dużej ilości przypraw. Imbir jest mocno wyczuwalny, ale nadaje całego smaku (jeśli nie lubicie imbiru, dodajcie trochę mniej). Na pewno zasmakuje każdemu facetowi ;). Podejrzewam, że zrobię ponownie.
Przepis z książki "Kuchnia indyjska".


  • 900 g drobno posiekanej lub zmielonej jagnięciny (użyłam mielonej wołowiny)
  • 1 duża cebula, grubo posiekana
  • 5-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru posiekany
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 świeże zielone chili, drobno posiekane (nie dodałam)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (lub pietruszki)
  • 1 łyżeczka garam masala (lub curry)
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka oleju
Dodatki:
  • mieszanka liści sałat 
  • sos chili słodko pikantny albo sos jogurtowy (jogurt naturalny, kawałek drobno posiekanego ogórka, sól, odrobina siekanej mięty)
  1. Wszystkie składniki kebabu, oprócz jogurtu i oleju, dokładnie wymieszać ręcznie (lub robotem kuchennym). 
  2. Masę przez godzinę marynować w lodówce.
  3. Dłonie lekko oprószyć mąką i podzielić masę mięsną na mniejsze części, formując z nich podłużne kiełbaski. 
  4. Następnie nadziewać je na kijki do szaszłyków (drewniane trzeba wcześniej namoczyć w wodzie) i schodzić ponownie w lodówce przez kilkanaście minut.
  5. W tym czasie nagrzać grill, piekarnik z funkcją grilla lub patelnię grillową. 
  6. Kebaby posmarować lekko jogurtem oraz olejem i przez ok. 8-10 minut piec na rozgrzanym grillu, co jakiś czas obracając, aż zbrązowieją.
  7. Można je podać na mieszance sałat, z dodatkiem ulubionego sosu lub z grillowanymi warzywami.

3 komentarze:

  1. świetne danie, bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wpadam na obiad:) uwielbiam takie mięska!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję z innego mięsa, bo jagnięcinę będzie mi trudno kupić. Dam znać jak wyszły.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks