12 października 2014

Bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy bez jajek

Naleśniki, które powstały w ramach bezglutenowych eksperymentów. Zrobiłam je bez szczególnych proporcji, wlewałam mleko i mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. 
Do ich pieczenia trzeba trochę więcej cierpliwości ;). Smakują trochę inaczej od tradycyjnych, ale biorąc pod uwagę, że nie zawierają mąki pszennej, mleka i jajek, są całkiem niezłe.
Idealne dla osób nietolerujących mleka, glutenu i jajek.

  • ok. 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
  • ok. 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli
  • szczypta ksylitolu
  • odrobina oleju do smażenia
  1. Do blendera wlać mleko roślinne (lub wodę) oraz dodać pozostałe składniki (mąkę dodawać stopniowo) i miksować na najwyższych obrotach. 
  2. Pozostawić na kilkanaście minut i sprawdzić konsystencję ciasta (ewentualnie odrobinę rozrzedzić lub zagęścić).
  3. Smażyć na cienko natłuszczonej patelni, przypiekając bardziej niż tradycyjne naleśniki (jeśli będą blade i słabo przypieczone, mogą pękać przy zwijaniu).







Naleśniki na 100 sposobówNaleśniki na 100 sposobów

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, chyba w tygodniu zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł na naleśniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie próbowałam jeszcze wyrobów z mąki ciecierzycy i patrząc na te naleśniki stwierdzam, że muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  4. no to mają mleko czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jakie mleko pytasz? Naleśniki są wegańskie i nie zawierają mleka krowiego (choć jeśli lubisz, możesz użyć). Zawierają mleko roślinne z nasion.

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).