6 października 2014

Brownie z cukinii wegańskie, bez glutenu i nabiału

Cukiniowe brownie bez glutenu i nabiału, wegańskie
O cieście z cukinii myślałam już od dłuższego czasu. Metodą prób i błędów powstało wilgotne ciasto, w stylu brownie. Cukinia nie jest wyczuwalna. 
Składniki można modyfikować, odpowiednio do ilości startej cukinii. Najlepiej piec w prostokątnej formie, aby ciasto było płaskie i dobrze się dopiekło. 
W zależności od użytej mąki, ciasto może mieć nieco inną konsystencję. 


  • ok. 2,5 szklanki startej na grubych oczkach cukinii (młoda może być ze skórką)
  • ok. 2 szklanek dowolnej mąki bezglutenowej (u mnie po 1 szklance mąki z ciecierzycy i kukurydzianej)
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki siekanych suszonych śliwek
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • ok. 1 szklanka ksylitolu (opcjonalnie innego słodzidła, które lubisz, np. niepełna szkl. cukru czy 1,5 szkl. namoczonych daktyli)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego 
  • ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego  
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie 2 łyżki karobu (można zastąpić 1 łyżką kakao)
  • 1 czubata łyżeczka sody
  1. Cukier, cukier waniliowy, olej, mleko, kakao, karob i sodę dobrze wymieszać (najlepiej robotem kuchennym). 
  2. Następnie dodać cukinię oraz mąkę i wszystko razem połączyć (jeśli ciasto będzie za bardzo gęste, dolać odrobinę mleka). Spróbować, czy jest wystarczająco słodkie.
  3. Na koniec dodać bakalie i wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy silikonowej. 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. godzinę (dodatkowo zostawiłam jeszcze w wyłączonym piekarniku na pół godziny).

26 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentuje! Uwielbiam ciasto cukiniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mogę zrobić monke z ciecierzycy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebny jest młynek do kawy lub bardzo mocny blender kielichowy (szczegóły sposób podam jeszcze w tym tygodniu).

      Usuń
    2. Monki nigdy nie zrobisz tylko make ,ewntualnie

      Usuń
    3. Nie kłócić się proszę. . MĄKA przez "ą". Jak się kogoś poprawia to trzeba być dokładnym

      Usuń
  3. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można bez karobu? Co zamiast?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mna inaczej niż w silikonowej formie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, forma tradycyjna, natłuszczona i wysypana otrębami.

      Usuń
  6. Mozna upiec jako muffinki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze względu na zbitą strukturę ciasta, nie polecam piec muffinek.

      Usuń
  7. Czy zamiast cukru moge miod? :) i czy moge pominac cukiet waniliowy, ktorego nie mam a nie chce kupowac wanilinowego ;) ew co w zamian?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód może zmienić nieco smak ciasta, więc może lepiej użyć cukru brązowego, jeśli masz. Cukier waniliowy można pominąć, a zamiast niego dodać trochę olejku waniliowego.

      Usuń
  8. Zrobiłam ciasto cukiniowe. Spodobał sie przepis, ale mojej rodzince nie za bardzo zasmakowało. Za słodkie( wg przepisu), własciwie to jest tyle smakow w tym ciescie, ze nie wiadomo co sie wlasciwie je. Szkoda bo wydawało sie byc fajne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam na ksylitolu. Było słodkie w sam raz. Cukru rzeczywiście można dać trochę mniej (dopisałam w przepisie). Zdrowsze wersje ciast czasami nie spotykają się z zachwytem ;) mój mąż jest np. bardzo wybredny i nie smakuje mu coś w zdrowszej wersji, podczas gdy ja jem ze smakiem i komentarze pod przepisem również są pozytywne.

      Usuń
  9. Dlaczego jest tyle samo ksylitolu i cukru? Słyszałam że ksylitol jest dużo słodszy..... Wiec moze za słodko bedzie z jedna szklanką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol jest odrobinę słodszy od cukru (np. zamiast 4 łyżeczek cukru można użyć 3-3,5 łyżeczek ksylitolu). Dużo słodsza od cukru natomiast jest stewia.

      Usuń
  10. Zrobiłam. Nie urosło. Dałam ciut mniej cukru i 4 łyżki kakao zamiast karobu. Troche za bardzo kakaowe . Dziecki nie chcą jeść ale mąż zjadł. .. ale mało czego nie zje... wiec nie wiem czy sprosta łam wyzwaniu. .;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barbara, fajnie, że próbujesz dla rodziny piec słodkie w zdrowszej wersji:).
      Ciasto jest typu brownie, czyli raczej nie rośnie i jest wilgotne, ciężkie. Gościom podaję tradycyjne ciasta, a takie zdrowe eksperymenty domownikom ; ). Nie jest to ciasto typu drożdżowe, które jest puszyste i każdy zje ;)
      Karob w wypiekach nadaje odrobinę innego smaku niż kakao.
      Mój mąż z kolei nie chciał jeść ciasta, za to dziecko chętnie zjadło, każdy lubi inne smaki.
      Spróbuj ciasta owsianego ze śliwkami, na blogu znajdziesz 2 rodzaje. Całej rodzinie powinno zasmakować.

      Usuń
  11. Pyszne!! Zrobilam raz dla próby, mężowi smakowało bardzo (dopóki mu mie powiedziałam ze tam jest cukinia ;) ) i drugi raz dla gości, ktorzy bardzo chwalili, a nawet brali dokładkę.
    Swietny przepis! Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, dziękuję Ci bardzo za komentarz :). Wiem, że gusta są różne i nie dogodzę każdemu, zawsze znajdzie się ktoś, komu nie będzie smakować i ok.

      Ale cieszę się, że ciasto w wersji zdrowszej zasmakowało i mężowi i gościom :)). Ja swojemu mężowi nie mówię z czego jest coś zrobione, bo facetów w szczególności odstrasza wizja ciasta z warzywami ; ).
      Skoro lubisz takie eksperymenty, poszukaj pod etykieta ciasta razowe innych wypieków :). Pozdrawiam :) http://nietracczasunagotowanie.blogspot.gr/search/label/ciasto.razowe

      Usuń
  12. Mi tam smakowało. No nie jest to puszyste drożdżowe ciasto, ale mega zdrowe i smaczne ciasto.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).