13 października 2014

"Kuchnia polska bez pszenicy" M. Szloser i W. Gąsiorowska - recenzja książki



"Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). 
Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" : Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska, proponują coś zupełnie innego. Radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów dostępnych w polskich sklepach." 

Książka ta jest nawiązaniem do książek Davisa ("Diety bez pszenicy" i "Kuchni bez pszenicy") - ale przystosowana do realiów polskich. 
Zawiera ponad 300 przepisów na popularne w Polsce dania z łatwo dostępnych, lokalnych produktów bez glutenu, z naciskiem na kasze, mąki gryczane i jaglane, miód, warzywa i ekologiczne jajka, mięso i ryby.
Znajdziemy w niej przepisy na chleby i bułki, słodkie i słone śniadania, pożywne zupy, dania obiadowe (głównie wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki, przekąski oraz słodkości (lekkie desery, torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą, z burakami albo fasolą). 
Oprócz tego podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. 
Dania w książce nie tylko nie zawierają glutenu, ale nie ma w nich również cukru, sztucznych słodzików, gumy guar, czy zagęszczaczy.
 
Książka jest uzupełniona kilkunastoma zdjęciami.


W książce Davisa "Kuchnia bez pszenicy", przepisy wydają się kaloryczne (w większości z nich używa sera i śmietany), oprócz tego drogich mąk kokosowej czy migdałowej.
Autorki zamiast drogich mąk, preferują nasze krajowe mąki: gryczaną, jaglaną, ryżową czy ziemniaczaną. Zamiast cukru używają ksylitolu, jego koszt to ok. 28-30 zł/kg - pytajcie koniecznie o producenta (powinien być Danisco) i skład, bo może się okazać, że zbyt tani kupicie chiński cukier kukurydziany. Zawsze można też kupić stewię, która jest bardzo wydajna (w wypiekach najlepiej łączyć stewię z ksylitolem).

Na ponad 80 stronach znajdziecie informacje i porady dotyczące zdrowych zakupów, używania zamienników różnych produktów. Ta część książki jest szczególnie istotna dla osób, które do tej pory nie interesowały się zdrowym odżywianiem - znajdą tam wiele podstawowych informacji. Dla pozostałych osób - zawsze warto taką wiedzę sobie przypomnieć ;).

Oprócz ogólnego spisu treści, znajdują się też indeks przepisów (tematyczny i alfabetyczny). Dodatkowo, w części książki z przepisami, przed każdym z rozdziałów - szczegółowy spis treści.




Autorki są ekspertkami w dziedzinie zdrowego jedzenia i prowadzą własne blogi, p. Wanda jest edukatorką żywieniową, ovo-wegetarianką, p. Marta prowadzi warsztaty kulinarne i piecze dla cukierni bezglutenowych.

Wydawnictwo: Bukowy Las
Oprawa: Broszurowa ze skrzydełkami
Format książki: 165x205 mm
Liczba stron: 368
Cena: 39,90 zł

8 komentarzy:

  1. Gratuluje autorkom chyba głupoty :)
    Panie proponują coś w rodzaju "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Dr William dokładnie opisuje dlaczego ta mąka a nie inna i uzasadnia to, co panie dokładnie zbagatelizowały. Super propozycja chiński cukier kukurydziany !!!!, no brawo nie dość, że kukurydza modyfikowana genetycznie z ludzkim genem, o czym trąbią nawet w telewizji, to jeszcze w chińskim wydaniu -istny dramat. To już lepiej zaproponować polski cukier trzcinowy, skoro panie chcą być tak pro polskie. Nie polecam tej książki, raczej polecam dr. Williama a samemu można sobie próbować wprowadzać zamienniki, typu mąka z kaszy jaglanej, żytnia, itp. Panu doktorowi chodziło o to by dieta była nisko węglowodanowa dlatego taki wybór a nie inny. Paniom radze dokładniej czytać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja proszę o dokładne czytanie ze zrozumieniem tekstu... Autorki właśnie przestrzegają nas przed chińskimi podróbkami ksylitolu. A dodatkowo ksylitol ma niski indeks glikemiczny.

      Usuń
    2. Co do ksylitolu zgoda, to była przestroga naszych autorek, ale jeśli czytało się książkę Davisa, to rzeczywiście zwraca on uwagę żeby zamiast mąk zbożowych nie używać węglowodanów śmieciowych. Niestety prawdą jest też, że mąka migdałowa i kokosowa dla przeciętnego Polaka są za drogie:-(

      Usuń
  2. Wczoraj trzymałam tę książkę w dłoni, bo miałam zamiar kupić ja przez Internet. Wystraszyłam się trochę składników, które są używane w tych daniach. Czasami są dość wyszukane, ale może to tylko pobieżna lektura to sprawiła.

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno warta uwagi książka i rzeczywiście polska kuchnia tradycyjna - najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka książka to i mi by się przydała :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).