8 października 2014

"Niebezpieczne zboża" B. Przyjemska - recenzja książki



Każdy z nas codziennie spożywa zboża. Jak się okazuje dla niektórych z nas, gluten w nich zawarty, może być niebezpieczny i powodować szereg chorób czy dolegliwości.
"Dzięki Autorce: naturoterapeutce i dietetyczce z 30-letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób."

Z książki "Niebezpieczne zboża" Bożeny Przyjemskiej możemy dowiedzieć się jakie to choroby, jak również:
  • co to jest gluten i dlaczego prowadzi do powstawania chorób,
  • jaki jest mechanizm uzależnienia od glutenu i kazeiny,
  • czym jest zespół nieszczelnych jelit i do czego prowadzi,
  • jak wyleczyć choroby takie jak: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, uchyłkowatość jelit,- celiakię i wiele innych,
  • jak nietolerancja glutenu wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu,
  • co to jest Specyficzna Dieta Węglowodanowa i kiedy powinna być zastosowana oraz w jakich chorobach pomaga.
  • jakie dania przygotowywać, by jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo
Początek książki to obszerny spis treści. Główne rozdziały to: 
1. Wstęp. Co to jest gluten i dlaczego prowadzi do choroby?
2. Co to jest celiakia?
3. Nietolerancja glutenu a alergia
4. Uzależnienie od zbóż i produktów mącznych zawierających gluten
5. Drugi mózg - przewód pokarmowy
6. Rak i jego powiązania z nietolerancją zbóż
7. Powiązania chorób autoimmunologicznych
8. Osteoporoza a gluten
9. Wpływ glutenu na układ nerwowy i pracę mózgu
10. Rola glutenu w powstawaniu przewlekłych chorób zapalnych jelit
11. Kiedy dieta bezglutenowa nie pomaga
12. Lista chorób autoimmunologicznych które stwierdzono u pacjentów cierpiących na celiakię 

13. Przepisy diety bezglutenowej i bezskrobiowej 
14. Przepisy diety wegetariańskiej, bezmlecznej i niezawierającej gliadyny.

Autorka podaje różnicę między alergią a nietolerancją na gluten oraz w wyczerpujący sposób opisuje jego wpływ na nasze zdrowie. 
Pewnie niektórzy się zdziwią, ale produkty mączne zawierające gluten silnie uzależniają, dlatego jest tak trudno z nich zrezygnować.
Zaskoczyła mnie informacja, że "u osób z nadwrażliwością na gluten, może wystąpić reakcja krzyżowa na kawę" (w moim przypadku to by się zgadzało, bo źle reaguję na większe ilości kawy niż 1 filiżanka).
 "Dla osób, które są uczulone na gluten - produkty zbożowe są toksyczne i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem." 
Lista chorób autoimmunologicznych, które stwierdzono u pacjentów cierpiących na celiakię:
Lista stanów chorobowych powiązanych z nadwrażliwością na gluten jest bardzo obszerna i mieści się aż na 13 stronach książki. Niektóre choroby/objawy to: anemia, astma, choroby tarczycy, wypadanie włosów, Hashimoto, osteoporoza, nowotwory, zapalenie dróg żółciowych, zrzędliwość ;), agresywność, depresja, choroby serca, ciągłe zmęczenie, zapalenie spojówek, impotencja, choroby nerek, grzybice, ...).

Gdy dieta bezglutenowa nie przynosi efektów, autorka (zgodnie z dietą dr. Haasa) proponuje wyeliminować również produkty bezskrobiowe. 
Lista produktów zabronionych i dozwolonych w diecie bezglutenowej i bezskrobiowej:


Najbardziej zainteresowała mnie część z przepisami. Wprawdzie nie ma zdjęć, ale za to na 80 stronach książki znajdziemy całkiem sporo przepisów (z podziałem na przepisy bezglutenowe i bezskrobiowe oraz na przepisy wegetariańskie, bezmleczne i nie zawierające gliadyny). 
Znajdziemy przepisy na sosy do sałatek, pasty do chleba, dania obiadowe, dania mięsne, potrawy z ryb, chleby i bułki, ciasta i desery.
 
Książkę polecam szczególnie osobom, które cierpią na celiakię, zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, a także osobom u których wykryto nietolerancję na gluten oraz wszystkim, którzy zmagają się z różnymi dolegliwościami, a lekarze nie potrafią postawić jednoznacznej diagnozy.

Autor: Bożena Przyjemska

Oprawa: miękka
Stron: 279
Cena: 34,30 zł


Książka przekazana do recenzji przez Wydawnictwo Vital.

4 komentarze:

  1. Jestem w posiadaniu tej książki już od tygodnia, ale jakoś brakuję mi czasu na przeczytanie.
    Po zapoznaniu się z twoją recenzją może w końcu się zmobilizuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa recenzja, po lekturze Dieta bez pszenicy po tę książkę też sięgnę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie czytałam ani tego, ani Diety bez pszenicy acz zamierzam obie (czy raczej wszystkie trzy, bo te "bez pszenicy" to są dwie książki, dokładnych tytułów nie pomnę). Na razie jednak tylko zapytam czy na tej liście chorób autoimmuno jest też SM? Bo na forum SMów trochę czytałam jak to porzucenie glutenu dodatnio wpływa na samopoczucie i stan ogólny chorych. Sama na razie się przymierzam do przejścia na bezglut, ale dojrzewam powoli...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast "Kuchni bez pszenicy" Davisa, polecam Ci "Polską kuchnię bez pszenicy" (za jakiś czas będę ją recenzować), w której są ciekawsze przepisy, przystosowane do warunków polskich. Davis w większości przepisów używa sera lub masła, co mi osobiście przeszkadzało, bo tego nie spożywam.
      Na liście chorób autoimmunologicznych jest również SM.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem.
Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.
Nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks