31 października 2014

Oszczędna zupa krem z ziemniaków

Kremowa i sycąca zupa, idealna w chłodne jesienno-zimowe dni. W zależności od dodatków, za każdym razem może smakować inaczej. Zupa awaryjna, którą polecam, gdy w kuchni pustki - mamy tylko ziemniaki i cebulę (mięso można pominąć).


  • ok. 3-4 szklanki bulionu (np. rosołu z poprzedniego dnia)
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka (można pominąć)
  • 2 cebule
  • 2-3 kabanosy (lub 3 plasterki wędzonego boczku czy wędzonej szynki)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • szczypta suszonego czosnku
  • szczypta słodkiej papryki 
  • 2 łyżki domowej przyprawy jarzynki
  • opcjonalnie 2 łyżki zupy Kartoflanki Winiary
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietany, parmezan do posypania

  1. Na patelni podsmażyć pokrojone w plastry kabanosy (lub boczek w kostkę) i przełożyć na talerz.
  2. Następnie obrać, drobno posiekać cebule i podsmażyć na patelni, na niewielkiej ilości oleju (lub na tłuszczu z boczku).
  3. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do gorącego bulionu, dodać przyprawy oraz połowę usmażonej cebuli. Gotować na mniejszym ogniu przez kilkanaście minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania można dodać 2 łyżki zupy Kartoflanki rozrobionej w odrobinie zimnej wody.
  4. Następnie zupę zblendować na gładko, jeśli będzie za gęsta, dolać trochę wody. Można dodać też 2 łyżki śmietany.
  5. Przed podaniem, na talerz wyłożyć łyżkę podpieczonej cebuli z kabanosami. Można jeszcze posypać parmezanem.




Szybkie zupy!

3 komentarze:

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).