1 października 2014

Zakwas gryczany bezglutenowy - krok po kroku

Zakwas gryczany bezglutenowy - krok po kroku
Zakwas pszenno-żytni dostałam od koleżanki, a ten - bezglutenowy wyhodowałam sama (przepis od OlgiSmile, ale zamiast mąki ryżowej i ziemniaczanej, użyłam wyłącznie mąki gryczanej). 
Zakwas na początku jest słaby i gdy pieczemy na nim pierwszy-drugi raz najlepiej dodać 1 łyżeczkę suszonych drożdży do ciasta, aby wspomóc wyrastanie.
Przy kolejnych pieczeniach należy zakwas wcześniej wyjąć z lodówki, po ok. 2 godzinach dodać do niego ok. 50 g mąki oraz wody, wymieszać i jak podrośnie dodać do ciasta. Ciasto leżakuje przez ok. 8-12 godzin (rośnie ok. 1-2 cm) i po tym czasie można piec chleb.
Gdy nie pieczemy przez dłuższy czas, należy zakwas dokarmiać co 2 tygodnie. 

  • ok. 2 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki cukru
  • ok. 600-700 ml wody przegotowanej i wystudzonej lub mineralnej
  • 2 łyżeczki soku z ogórków kiszonych (lub kapusty kiszonej).

Dzień 1:
Do słoika 1 litrowego wsypać 2 czubate łyżki mąki gryczanej, dodać 1 łyżeczkę cukru, sok z ogórków (można pominąć) i wlać wodę aby otrzymać konsystencję śmietany.
Wymieszać, przykryć kilkakrotnie złożoną gazą, spiąć gumką i pozostawić w zacisznym miejscu na 24 godziny.
Dzień 2:
Dokarmić zakwas: do masy należy dodać 1 czubatą łyżkę mąki gryczanej i trochę wody aby ponownie otrzymać konsystencję śmietany.
Ponownie przykryć gazą i zostawić w zacisznym miejscu na 24 godziny.
Dzień 3:
Ponownie dokarmić zakwas: do masy dodać 2 łyżki mąki gryczanej i uzupełnić wodą do konsystencji śmietany.
Przykryć i odstawić na koleje 24 godziny. Zakwas po dokarmieniu lekko podrośnie i pojawią się bąbelki powietrza.
Dzień 4:
Do masy dodać pozostałą mąkę, 1 łyżeczkę cukru i wodę do konsystencji gęstej śmietany. 
Zostawić na kilka-kilkanaście godzin. Zakwas powinien już dobrze pracować i ładnie rosnąć. Można użyć go do pieczenia chleba.



5 komentarzy:

  1. bardzo fajna propozycja na zakwas. Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam:). Przy 3-4 pieczeniu chleba, po dokarmieniu, zakwas pięknie przyrasta :).

      Usuń
    2. http://bezpszenicyy.blogspot.com/2014/11/zakwas-gryczany-bezglutenowy.html

      Usuń
    3. Kamila - super, że zrobiłaś zakwas :). Życzę udanych eksperymentów w wypieku chleba :).

      Usuń
  2. Bardzo chętnie wykorzystam przepis , do tej pory piekłam chleb gryczany na zakwasie z mąki żytniej ,Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).