31 października 2014

Oszczędna zupa krem z ziemniaków

Kremowa i sycąca zupa, idealna w chłodne jesienno-zimowe dni. W zależności od dodatków, za każdym razem może smakować inaczej. Zupa awaryjna, którą polecam, gdy w kuchni pustki - mamy tylko ziemniaki i cebulę (mięso można pominąć).

24 października 2014

Pyszne wytrawne placuszki jaglano-ciecierzycowe

Placuszki, które okazały się hitem u mnie w domu. Powstały zupełnie przez przypadek. Wyszły pyszne. Smakują jak mix szarych kluchów z plackami ziemniaczanymi i falafelem ;).
Jest to wersja bezglutenowa i wegańska, ale oczywiście jeśli masz ochotę, możesz dodać jajko do masy, zamiast siemienia lnianego, jednocześnie zmniejszając ilość wody.

16 października 2014

Koktajl jaglany z tahini

Koktajl jaglany z tahini
Zdrowy koktajl, który powstał z kaszy jaglanej pozostałej po obiedzie. 
Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Syci na długo. 
Powinien szczególnie smakować amatorom chałwy i sezamu ;). 

13 października 2014

"Kuchnia polska bez pszenicy" M. Szloser i W. Gąsiorowska - recenzja książki



"Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). 
Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" : Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska, proponują coś zupełnie innego. Radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów dostępnych w polskich sklepach." 

12 października 2014

Bezglutenowe naleśniki z mąki z ciecierzycy bez jajek

Naleśniki, które powstały w ramach bezglutenowych eksperymentów. Zrobiłam je bez szczególnych proporcji, wlewałam mleko i mąkę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. 
Do ich pieczenia trzeba trochę więcej cierpliwości ;). Smakują trochę inaczej od tradycyjnych, ale biorąc pod uwagę, że nie zawierają mąki pszennej, mleka i jajek, są całkiem niezłe.
Idealne dla osób nietolerujących mleka, glutenu i jajek.

11 października 2014

Gyros - pyszna sałatka imprezowa

Imprezowa warstwowa sałatka Gyros
Sałatka warstwowa Gyros jest bardzo smaczna i zawsze jako pierwsza znika ze stołu ;). 
Ile osób, tyle jej wersji, a my taką właśnie najbardziej lubimy. Zimą, zamiast świeżych ogórków, używam kiszonych z odrobiną ketchupu.
Najlepiej zrobić ją w szerokim i płaskim naczyniu. Polecam.

9 października 2014

Muffinki na maślance z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi

Muffinki na maślance z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi
Szybkie i proste muffinki na maślance, które chętnie przygotują z nami dzieci.  
Użyłam do nich sporej ilość bakalii, płatki owsiane oraz maślankę (otrzymane w przesyłce od Intermarche).

8 października 2014

"Niebezpieczne zboża" B. Przyjemska - recenzja książki



Każdy z nas codziennie spożywa zboża. Jak się okazuje dla niektórych z nas, gluten w nich zawarty, może być niebezpieczny i powodować szereg chorób czy dolegliwości.
"Dzięki Autorce: naturoterapeutce i dietetyczce z 30-letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób."

7 października 2014

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy?

Mąka, którą bardzo rzadko można spotkać w sklepach stacjonarnych (jeśli gdzieś ją spotkaliście, podzielcie się informacją, w którym supermarkecie). 
Przy odpowiednim sprzęcie możemy ją zrobić sami w domu (za połowę ceny). Blender musi być bardzo silny. Mojemu blenderowi (Omniblend) poluzowały się trochę ostrza po zmieleniu tych twardych ziaren :(.
A do czego można wykorzystać mąkę z ciecierzycy? Oto kilka przepisów z jej użyciem.

6 października 2014

Cukiniowe brownie bez glutenu i nabiału, wegańskie

Cukiniowe brownie bez glutenu i nabiału, wegańskie
O cieście z cukinii myślałam już od dłuższego czasu. Metodą prób i błędów powstało wilgotne ciasto, w stylu brownie. Cukinia nie jest wyczuwalna. 
Składniki można modyfikować, odpowiednio do ilości startej cukinii. Najlepiej piec w prostokątnej formie, aby ciasto było płaskie i dobrze się dopiekło. 
W zależności od użytej mąki, ciasto może mieć nieco inną konsystencję. 

1 października 2014

Zakwas gryczany bezglutenowy - krok po kroku

Zakwas gryczany bezglutenowy - krok po kroku
Zakwas pszenno-żytni dostałam od koleżanki, a ten - bezglutenowy wyhodowałam sama (przepis od OlgiSmile, ale zamiast mąki ryżowej i ziemniaczanej, użyłam wyłącznie mąki gryczanej). 
Zakwas na początku jest słaby i gdy pieczemy na nim pierwszy-drugi raz najlepiej dodać 1 łyżeczkę suszonych drożdży do ciasta, aby wspomóc wyrastanie.
Przy kolejnych pieczeniach należy zakwas wcześniej wyjąć z lodówki, po ok. 2 godzinach dodać do niego ok. 50 g mąki oraz wody, wymieszać i jak podrośnie dodać do ciasta. Ciasto leżakuje przez ok. 8-12 godzin (rośnie ok. 1-2 cm) i po tym czasie można piec chleb.
Gdy nie pieczemy przez dłuższy czas, należy zakwas dokarmiać co 2 tygodnie. 

Przesyłka od Intermarche i konkurs

Dotarła do mnie ostatnio paczka z produktami marki własnej Intermarche (a w niej dużo bakalii oraz musli, płatki owsiane, mleko, jogurt, serek homogenizowany, maślanka, czarna herbata).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks