15 stycznia 2015

Pâté (pasztet, pasta) z kurzych wątróbek z jabłkiem

Pâté (pasztet, pasta) z kurzych wątróbek z jabłkiem
Pâté z kurzych wątróbek robiliśmy na warsztatach kulinarnych z Winiary, według przepisu kucharza Piotra Brusia Klepackiego. Pasztecik jest idealnie aksamitny. Zachęcam do wypróbowania.

  • 500 g wątróbki
  • 100 g masła
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 80 ml brandy
  • 1 jabłko
  • 1 duży pęczek tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 l mleka
  •  
  • 4 pomarańcze
  • 7 g żelatyny
  1. Wątróbkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny, następnie odcedzamy ją i odsączamy na papierowym ręczniku.
  2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
  3. W rondelku rozpuszczamy masło i na małym ogniu dusimy czosnek z jabłkiem. 
  4. Gdy składniki delikatnie zmiękną, dodajemy tymianek oraz wątróbkę. Dusimy przez chwilę tak, aby była jeszcze delikatnie różowa w środku. 
  5. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy brandy i dusimy jeszcze przez 2 minuty. 
  6. Rondel zdejmujemy z ognia. Miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. 
  7. Przecieramy przez drobne sito i przekładamy do słoiczków. 
  8. Pomarańcze dokładnie myjemy, następnie ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 
  9. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (do poziomu żelatyny) i odstawiamy na kilka minut. 
  10. Gdy żelatyna napęcznieje, delikatnie ją mieszamy i łączymy z podgrzanym sokiem z pomarańczy i skórką. 
  11. Wylewamy cienką warstwę do słoiczków tak, aby przykryła pasztet. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

4 komentarze:

  1. Jak długo pasztet postoi w słoiczkach w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wprawdzie u nas został szybko zjedzony, ale podejrzewam, że postoi w lodówce około tygodnia.

      Usuń
  2. Da sie czyms zastąpić brandy np rumem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może do połowy masy spróbuj dodać np.połowę porcji whisky i sprawdź jak będzie smakować.

      Usuń

* Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).
* Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu - bardzo proszę, pozostaw kilka słów pod przepisem (nie bądź anonimowy - proszę wybierz opcję "Nazwa" i wpisz swoje Imię lub Nick :))

* Będzie mi bardzo miło, jeśli prześlesz zdjęcie (e-mail lub wiadomość na FB) - chętnie zamieszczę je w galerii na FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks