29 stycznia 2015

Pyszne batoniki czekoladowo - bakaliowe bez pieczenia

Batoniki domowe z migdałami i koksem, czekoladą
Batoniki domowej roboty mają tę zaletę, że wiemy jakie są ich składniki. Te przygotowuje się szybko, a już jedna zjedzona sztuka skutecznie zaspokaja apetyt na słodkie.

  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 30 g orzechów laskowych
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 ciastka zbożowe (np. Chabrior z orzechami i miodem)
  1. Migdały, orzechy i rodzynki wsyp do blendera (lub robota z ostrzami S) i zmiksuj na niskich obrotach - masa wyjdzie bardzo gęsta.
  2. Czekoladę rozpuść w misce w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (na najmniejszej mocy).
  3. Ciastka połam na małe kawałki.
  4. Do rozpuszczonej czekolady dodaj masę z blendera, wiórki oraz pokruszone ciastka i wymieszaj.
  5. Przełóż wszystko do wąskiej silikonowej formy keksowej (lub dowolnej formy wyłożonej folią spożywczą), wierzch wygładź i posyp wiórkami kokosowymi, na koniec mocno dociskając je dłonią.
  6. Włóż do lodówki na min. 1 godzinę, następnie wyjmij z formy i pokrój na kawałki.


Batoniki z kokosem migdałami czekoladowo-bakaliowe


Do batoników pasuje idealnie kawa (na zdjęciu kawa zaparzona w ekspresie, który ostatnio testowałam). 

Jeśli robicie zakupy w Intermarche - przypominam o trwającym konkursie.
Macie szansę na wygranie bonów do sklepu (wystarczy zrobić zakupy w sklepie za min. 20 zł, w terminie 22.I-4.II.2015, zachować paragon i odpowiedzieć na jedno pytanie). Więcej szczegółów na www.pelnywozek.pl.




9 komentarzy:

  1. Zastanawiam się nad konsystencją po przygotowaniu. Czy nie poruszy się dziecku w szkole w torebce śniadaniowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batoniki nie powinny się kruszyć, masa jest bardzo gęsta i zbita. Tylko wiórki kokosowe z wierzchu mogą się trochę wykruszyć, więc radzę pominąć je, przygotowując batoniki dziecku do szkoły.

      Usuń
  2. A gdybym chciala pominac dodatek ciastek zbozowych (a chce ;)), to czym polecasz je zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać więcej któregoś ze składników albo np. trochę płatków crunchy.

      Usuń
  3. Pyszne są te batoniki, znikają w mgnieniu oka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To dokładnie tak, jak u mnie w domu ;).

      Usuń
  4. Super, moi panowie są oczarowani:)

    OdpowiedzUsuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).