13 marca 2015

Warsztaty kulinarne z Michelem Rothem

Warsztaty kulinarne z Michelem Rothem  Atelier Intermarché
Po niezapomnianej Gali w Hotelu Hilton w Warszawie, podczas której dania serwował Michel Roth (słynny francuski kucharz, odznaczony dwiema gwiazdkami Michelin), kolejny dzień zapowiadał się równie ciekawie.
28 lutego, zaproszeni przez Atelier Intermarché*, blogerzy kulinarni oraz zdolni kucharze młodego pokolenia, spotkali się w nowo otwartym studio kulinarnym Food Lab Studio (założonym przez Grzegorza Łapanowskiego). 

Wszystko zostało dobrze zorganizowane. Od wejścia witali nas organizatorzy, miałam przyjemność przywitać się i zamienić kilka słów z samym Michelem Rothem. 
Spotkanie otworzyła Pani Eliza Orepiuk-Szymura, przedstawicielka Intermarché.

W dalszej kolejności, szef przedstawił nam swoich kucharzy oraz zademonstrował jak przyrządzić jedno danie na 3 różne sposoby. Była to wątróbka foie gras z łososiem, którą miałam okazję spróbować podczas kolacji poprzedniego wieczoru.

Następnie naszym zadaniem było stworzyć podobne danie, dekorując je w dowolny sposób, z otrzymanych takich samych zestawów produktów.
Mieliśmy niezwykłą okazję, by przez krótki czas pracować pod okiem szefa kuchni oraz towarzyszących mu kucharzy.

A tak prezentowało się moje danie:


Na koniec okazało się, że nasze udekorowane dania brały udział w konkursie, w którym do wygrania był wyjazd do Genewy, do restauracji Bayview, prowadzonej przez Michela Rotha.
Nasze prace oceniało trzech kucharzy. Niestety nie udało mi się załapać do finałowej trójki (choć podobno byłam blisko ;) ). Gratuluję dziewczynom, które wygrały, bo czeka ich na pewno wspaniałe przeżycie.
 


Dziękuję bardzo Intermarché za zaproszenie i za niesamowity weekend w Warszawie. Cieszę się, że mogłam spędzić miłe chwile w towarzystwie ciekawych osób i osobiście poznać wielkiego szefa kuchni.

*Na stronie Atelier Intermarche, możecie zapoznać się z przepisami szefa Michela Rotha.


5 komentarzy:

  1. wielkie zazdro! (oczywiście w sensie pozytywnym!), sama z chęcią wybrałabym się na takie warsztaty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To było ciekawe doświadczenie i bardzo się cieszę, że akurat w tym terminie mogłam pojechać do W-wy :).

      Usuń
  2. Super! Fajnie, że miałaś okazję wziąć udział w takich warsztatach. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tym to się nie najemy niestety ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie było podane jako przystawka na kolacji. Na dużym talerzu może i wygląda na małe, ale z dodatkiem pieczywa, spokojnie na śniadanie lub kolację wystarczy ;).

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).