15 maja 2015

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną i soczewicą

Gęsta zupa pomidorowa z kaszą jaglaną i soczewicą
Pyszna, gęsta zupa w zdrowszej wersji od tradycyjnej pomidorówki z makaronem. 
W smaku bardzo przypomina pomidorówkę z ryżem.  Dlatego jeśli Wasze dzieci nie lubią soczewicy lub kaszy jaglanej, to idealny sposób na ich przemycenie ;). Można też zmiksować ją po przyrządzeniu, na zupę krem. Jej przygotowanie zajmie niecałe pół godziny.

  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki domowej przyprawy jarzynki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • opcjonalnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • olej do smażenia 
  • ok. 2 l. wody lub bulionu
  1. Pokrojoną cebulę podsmaż na małej ilości oleju.
  2. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce.
  3. Do gotującej się wody wsyp przepłukaną soczewicę oraz kaszę jaglaną. 
  4. Dodaj cebulę i marchewki oraz przypraw i gotuj na małym ogniu przez ok. 10min.
  5. Następnie dodaj pomidory oraz koncentrat i gotuj do miękkości przez kolejne 10 minut. Uzupełnij wodą (w zależności od tego, czy lubisz gęstą czy rzadszą zupę). 
  6. Tuż przed końcem dodaj siekaną natkę pietruszki.

4 komentarze:

  1. Pomidorową lubię ze wszystkim nawet popijać samą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidorową chyba lubi większość osób i bez względu na dodatki - zawsze smakuje :).

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A do tego taki prosty w wykonaniu, zachęcam do zrobienia :)

      Usuń

** Dziękuję za odwiedziny i każdy Twój komentarz :).

** Jeśli przygotujesz coś z mojego przepisu, zachęcam do zostawienia komentarza. Jeśli masz zdjęcie, chętnie zamieszczę je w galerii na FB i IG (wyślij e-mail lub wiadomość na FB czy IG).